Under 2016 och 2017 utredde Socialstyrelsen 21 dödsfall som skett på grund av våld i nära relationer – i samtliga fall hade brottsoffret varit i kontakt med en myndighet innan sin död. Foto: SVT

Nytt uppdrag från regeringen: Så ska livshotande våld i hemmet förhindras

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen ger fyra myndigheter i uppdrag att se över hur man kan förhindra våld i nära relationer, som skapar livshotande situationer. Under 2016 och 2017 utredde Socialstyrelsen 21 dödsfall som skett på grund av våld i nära relationer – i samtliga fall hade brottsoffret varit i kontakt med en myndighet innan sin död.

Under 2016 och 2017 utredde Socialstyrelsen 21 dödsfall som skett på grund av våld i nära relationer.

Samtliga brottsoffer hade sökt hjälp och varit i kontakt med myndigheter innan sin död, men fallit mellan stolarna i systemet. Det visar siffror från Socialstyrelsen.

Samarbetar mot våld i hemmet

För att förhindra detta går nu Socialstyrelsen, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Migrationsverket ihop. På uppdrag av regeringen ska de tillsammans arbeta mot att våld och livshotande situationer uppstår i hemmet.

– Myndigheter som kanske inte annars arbetar med våld i nära relationer men som kanske möter dessa personer på andra sätt kommer nu kunna se det här tidigare, säger barn- äldre- och jämställdhetsminister Lena Hallengren.

– Det är ett unikt beslut, i och med detta ställer sig Sverige i framkant.

”Måste gå från ord till handling”

På Socialstyrelsen är man också positiv till det kommande samarbetet, men menar att det är svårt att veta vad det kommer att innebära i praktiken innan det tagits fram en konkret plan på hur samarbetet ska gå till. 

– Det handlar om att kunna stötta varandra. Myndigheter måste bli mycket bättre på att upptäcka och erbjuda hjälp och stöd, säger Carina Hällberg som är utredare på Socialstyrelsen.

Hon tror dock inte att samarbetet är nog, utan menar att man måste göra mer.

– Vi har tagit fram jättemycket skriftliga rutiner på detta. Nu måste vi gå från ord till handling, säger Carina Hällberg.

”Vi har nollvision”

Barn- äldre- och jämställdhetsminister Lena Hallengren vill inte spekulera i vilka fler åtgärder regeringen vill ta mot den här typen av problem.

– Vi har nollvision – mäns våld mot kvinnor måste upphöra. Vi behöver tillsammans göra mycket mer, då kommer vi komma mycket längre, säger Lena Hallengren.

FAKTA Socialstyrelsens utredning

Socialstyrelsen har under 2016–2017 genomfört 21 utredningar av fall då en kvinna eller en man avlidit till följd av brott av en närstående eller en tidigare närstående person.

19 brottsoffer var kvinnor och 2 var män. 20 gärningspersoner var män, 1 var kvinna.

Totalt 16 av de 21 brottsoffren hade haft kontakt med 2–4 av de aktuella samhällsaktörerna de senaste 12 månaderna innan de dödades. I sex fall var däremot endast en samhällsaktör involverad.

Socialtjänsten hade haft kontakt med 11 av de 21 brottsoffren de senaste 12 månaderna före gärningen.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.