Landstinget Sörmland styrs av koalitionen S, L, C och MP.
I klippet ovan ger Mattias Claesson (C) och Magnus Leivik (M) sina lösningar på hur deras respektive parti ska minska antalet hyrläkare.
Monica Johansson (S):
– Det är viktigt att det är just kontinuitet för de patienter som har behov av det och därför vill vi införa patientkontrakt för att stärka patientens ställning och korta de samlade väntetiderna för personer med många vårdkontakter. För att lättare kunna rekrytera och behålla allmänläkare vill vi införa tak för antalet listade per allmänläkare i vår egen primärvård. Vi vill även fortsätta vår satsning på ST-läkare i primärvården. Genom att vi erbjuder ST-tjänster upptäcker läkarna vilken bra verksamhet vi har och kan tänka sig att stanna när de blivit distriktsläkare. Vi vill inrätta fler PTP-platser (Praktisk tjänstgöring för psykologer).
Christer Kax Sundberg (L):
– Ett nytt system med husläkare som vi var med och införde i början på 90-talet bör införas igen. Det duger inte att patienterna får träffa en ny läkare vid varje nytt möte och får berätta sin historia igen. Det handlar också om att höja statusen för allmänläkare. Vi kan se på vårt grannland Norge, som har något som kallas för fastlönesystemet. Där är löneläget för fastläkare högre än för de så kallade specialisterna på sjukhusen. Vi tror mycket på en större möjlighet för det i Sverige också.
Anna Wåhlström (MP):
– En förutsättning för att minska antalet hyrläkare, och därmed få ner kostnaderna, är att trycket på den egna personalen minskar så att det blir lättare att rekrytera. Det är en svår ekvation och Miljöpartiet ser flera komponenter som behöver falla på plats för att vi ska lyckas. Vi vill att sjuksköterskor, psykologer, sjukgymnaster och andra legitimerade yrkeskategorier ska få möjlighet att ta ett större ansvar för sina patienter. Det skulle utnyttja deras kompetens till fullo och samtidigt avlasta läkarna. Vi vill se över om förskrivningsrätten för specialistutbildade sjuksköterskor och fysioterapeuter kan öka. Undersköterskans roll i vården måste utvecklas genom att en nationell strategi tas fram.
Anton Berglund (SD):
– Det är ett problem som bygger på att vi har för få anställda. Det är inget parti som vill ha hyrläkare, men det är ett nödvändigt ont. För att få bukt med hyrläkarproblemet måste vi stärka arbetsvillkoren och höja lönerna för våra egna anställda så att fler väljer att bli fastanställda i Landstinget Sörmland.
Jonas Lindeberg (VfP):
– Vi vill att både antalet hyrläkare och hyrsjuksköterskor ska minska, men i dagsläget måste man ha dem för att verksamheten ska fungera. Det gäller att framför allt erbjuda arbetsvillkor som gör att man orkar stanna kvar. När man väljer att säga upp sig och bli hyrpersonal handlar det ofta om att man varken kan påverka sin arbetssituation eller sina arbetstider. Som arbetsgivare måste landstinget bli mycket mer lyhörd och flexiblare. Det handlar om att införa en ny personalpolitik, där man lyssnar på vad de anställda vill ha för villkor.
Lotta Back (V):
– Landstinget försöker rekrytera läkare för att komma ifrån beroendet av hyrläkare. Det finns fyra personer från HR-avdelningen som arbetar på olika sätt med rekrytering. Vi vill satsa på att fler ska vilja vara anställda i den nya regionen. Anställningar ska vara trygga och skattemedlen ska gå till det de är tänkta till. I grunden vill vi ha sex timmars arbetsdag för alla yrkeskategorier, även läkarna.
Marie-Louise Forslund Mustaniemi (KD):
– Vi har beslutat om en handlingsplan som innebär att vi ska vara oberoende av hyrpersonal nästa år. Primärvården och psykiatrin har den svåraste resan att göra för att uppnå målet redan till 1 januari. Vi vill öka resurserna till primärvården och att alla patienter ska ha en patientansvarig läkare. Patienter behöver inte alltid träffa en doktor. Andra vårdkompetenser kan vara viktiga i vården kring patienten. Kroniskt sjuka patienter ska få det stöd de behöver för att sköta sin sjukdom genom egenvård och på det sätt som passar patienten bäst. Digitala möten ska erbjudas för att underlätta patienters kontakter med vården. Mer vård i hemmet måste ges från primärvården och sjukhuset genom mobila team.