Utredningen presenteras av särskilde utredaren Kazimir Åberg vid en pressträff. Inrikesminister Mikael Damberg (S) var på plats.
Bland annat föreslås att maxstraffet för synnerligen grovt vapenbrott och brott mot tillståndsplikten för explosiva varor höjs från sex år till sju år, berättar Kazimir Åberg. Anledningen sägs vara att domstolarna inte upplever att de kan döma rättvist på den nuvarande skalan.
Nya grunder
Man vill dessutom se nya kvalifikationsgrunder för att kunna döma någon för grovt eller synnerligen grovt vapenbrott. Förutom vapenbrotten bör även fler brott mot tillståndsplikten för explosiva varor ses som grova eller synnerligen grova.
– Vad gäller synnerligen grovt brott mot vapenlagen har det tillämpats väldigt restriktivt, och vad gäller lagen om brandfarliga och explosiva varor så har det synnerliga grova brottet, så vitt vi vet, aldrig använts, säger Åberg.
Men förslagen som redovisats under tisdagen kommer alldeles för sent enligt Moderaterna.
– Det här kunde man ha gjort för ett år sen också. Det har aldrig varit så många skjutningar i Sverige. Jag tror att det är uppenbart för de flesta att det regeringen gjort, det är inte tillräckligt, säger Johan Forssell (M), rättspolitisk talesperson.
Bangers och handgranater
Enligt förslaget bör man i större utsträckning väga in om vapnet eller den explosiva varan modifierats. Enligt Kazimir Åberg kan en banger till exempel få en liknande splittereffekt som en handgranat om den kombineras med skrot eller spik. Likaså om man stoppar dynamit i en stålcylinder.
Vad det gäller skjutvapen bör modifieringar som till exempel ljusförstärkare och ljuddämpare tas med i beräkningen. Även vapnets storlek bör vägas in, eftersom ett mindre vapen kan vara lätt att dölja.
Vidare säger Kazimir Åberg att även vapen som inte är särskilt precisa bör ses som farligare, då det kan leda till att fler kommer till skada om skjutningar sker i en miljö där människor som inte är skyttens måltavlor vistas.
Smugglingsändringar
I utredningen föreslås även att tullens befogenheter ska utökas. Man vill att tullen ska kunna spärra postförsändelser som misstänks innehålla vapen och explosiva varor. I dag får de enbart göra det med leveranser som misstänks innehålla narkotika.
Kazimir Åberg föreslår även att tullen ska kunna spärra även om företag levererar inom en obruten kedja. Med det menas företag som själva för varorna in i landet.
– Tullverket har fått ökade resurser på senare år. Det har ju att göra med de problem vi ser, säger Mikael Damberg.
Precis som Moderaterna välkomnar Sverigedemokraterna flera av förslagen som presenterats i utredningen men kritiserar både tidsramen och regeringens handlingskraft när det kommer till att minska spridningen av vapen.
Särskilt mycket trycker Sverigedemokraterna på att det behövs möjlighet att vittna anonymt för att kunna fälla kriminella som brukar vapenvåld.
– Väldigt få personer vill vittna mot den här typen av brottslighet. och där har vi ett förslag från sverigedemokraterna om att kunna vittna anonymt, säger Adam Marttinen (SD), riksdagsledamot.
Rekordmängder
I juni visade statistik från BRÅ att antalet sprängningar låg på rekordnivå. Ökningen var nästan 50 procent under årets fem första månader jämfört med i fjol, från 63 sprängningar till 93.
I söndags ägde tre skjutningar rum på en kväll i Stockholm, där två personer sköts ihjäl.