Detta gäller exempelvis alla som har ett konto på Gmail, Blogger, Youtube, Picasa, Reader, Google+ eller någon annan Google-tjänst. Har man inte ett Google-konto är problematiken inte särskilt relevant.
Den som stänger av webbhistoriken får sin data anonymiserad efter 18 månader, men den kan fortfarande sparas och användas internt av Google.
Nytt användaravtal träder i kraft på torsdagen
Under torsdagen träder ett nytt användaravtal mellan Google och dess hundratals miljoner användare i kraft. Avtalet ersätter ungefär 60 olika avtal på företagets många webbtjänster. En av de större skillnaderna är att Google nu kan samköra och synka den information de får från privata sökningar med sina andra tjänster.
Kan sparas för all framtid
Så länge man är inloggad på sitt Google-konto, exempelvis via Google-tjänsten Gmail, så sparar Google en mängd information om vad man söker på och vilka sidor man surfar på. I och med det nya avtalet tar sig Google rätten att spara all den informationen och synka den mellan alla sina tjänster. Bara den som aktivt gör ett antal val kan öka nivån av integritet och privatliv. Det första och enklaste valet är att ta bort sina historiska sökdata och stänga av webbhistoriken.
Titta tillbaka i tiden
Det är lätt att logga in och surfa igenom alla de sökningar man gjort genom åren under de tidpunkter man varit inloggad på sitt Google-konto. Det är inte ovanligt att man har flera års samtliga sökningar lagrade i kronologisk ordning, och det kan vara upplysande att logga in och surfa tillbaka i tiden. Intill webbhistorikens söksvar finns en liten kalender där man bläddrar tillbaka i tiden och ser vilka ämnen man var intresserad av exempelvis under hösten för två år sedan.
Här hittar man webbhistoriken efter att ha loggat in. Har historiken på ditt konto av någon anledning aldrig aktiverats får man på den här sidan möjligheten att aktivera den. Tycker man att det är bra att Google kan skräddarsy sökresultat och annonser efter tidigare sökningar så kan man aktivera historiken.
Nytt avtal ger inga garantier
Det nya avtalet är generiskt och allmänt hållet. Där finns inte mycket att anmärka på. De vanliga klausulerna gäller; Google kan när som helst stänga av tillgången till tjänsterna, de kan göra lite vad-som-helst med materialet man publicerar och de ger egentligen inga garantier alls. Det är ju gratis (så länge inte webbmejllådan blir full, då får man betala extra).
Steg-För-Steg-guide
Så tar du bort webbhistoriken:
1. Efter att ha loggat in på Google eller Gmail gå till den här adressen: https://www.google.com/history
2. Klicka på ”Ta bort all webbhistorik” (se nedan ifall du inte får det här alternativet).
3. Klicka på ”OK”. Samtidigt pausas också den framtida insamlingen av webbhistoriken.
Historiken finns ändå kvar hos Google (men den ska anonymiseras efter 18 månader) och kan efterfrågas exempelvis av polismyndigheter, men ska inte användas publikt, och ska inte samköras med andra databaser.
Har din webbhistorik av någon anledning aldrig aktiverats kan det hända att du får andra alternativ än ”Ta bort all webbhistorik”, exempelvis valet att säga ”Nej tack” till historiken, eller möjligheten att aktivera den. Klicka ”Nej tack” ifall du inte vill ha webbhistoriken aktiverad.
EU ska granska avtalets konsekvenser
Enligt uppgifter från Frankrike igår ska flera EU-myndigheter granska den nya lagstiftningen och i det brev som har sänts till Google har man uttryckt tydligt att man tror att det nya avtalet är oförenligt med europeiska lagar. Man har också bett Google skjuta upp datumet för införandet av det nya avtalet, men det har Google valt att inte göra.
Läs också om sökmotorer som inte sparar personlig data om sina användare.
Nanok Bie
nanok.bie@svt.se
twitter: @nanok