Anne-Marie Eklund-Löwinder på Internetstiftelsen är expert på IT-säkerhetsfrågor. Deras kartläggningar om svenskars attityd till datainsamling visar att de flesta inte är särskilt oroade över att information lagras om dem.
– Det som upprör folk är när transparensen och tydligheten brister. Informationen säljs vidare utan deras vetskap, och sedan visar det sig dessutom vara väldigt lätt att identifiera personer utifrån uppgifterna. Då känner man sig grundlurad, säger hon.
Säkerhetsexpertens tips för ökad kontroll:
Behov
Hennes första tips för den som vill begränsa informationen som lagras om en som privatperson på det här sättet är att fråga sig själv – behöver jag verkligen den här appen? Och rensa bort appar som du inte använt på länge.
Vad har du tillåtit dina appar att göra?
Det är bra att sätta sig in i vilka behörigheter apparna som redan finns i telefonen har. Under inställningar på de flesta olika typerna av smarta telefoner ska man kunna se en uppställning över vilka appar som har tillgång till gps-funktionen (platstjänster i iphone, och platsuppgifter i Android) och vilka som har tillgång till mikrofonen. Behöver de ha dessa behörigheter för att fungera? Om inte, ta bort behörigheten.
Läs användarvillkoren för persondata
Ibland står det här rakt upp och ner om information delas med en tredje part.
Slå av gps-funktionen på appar som inte används
Många har stor användning för appar som behöver gps för att fungera. Om man vill behålla dem men begränsa informationen de får, så kan man ta sig besväret att stänga av behörigheten till gps-funktionen när man inte använder dem.
Håll operativsystemet uppdaterat
Vissa appar har en skadlig kod som kanske inte upptäcks av ett äldre system.
Tänk kritiskt
När en app är gratis är det alltid bra att ställa sig frågan – vad är det här företagets affärsmodell? Hur tjänar de sina pengar?
Vill du ändå ha appen? Passa då på att ifrågasätta.
– Om det känns oklart varför just den här appen behöver få tillgång till den informationen, ställ frågan till tillverkaren, Anne-Marie Eklund-Löwinder.
-Seriösa apptillverkare känner av oro och irritation bland användare. Påtryckningar skulle kunna leda till att de går samman och skapar en gemensam branchstandard.