– Budgeten innehåller en del ljuspunkter, det får jag säga. Men jag saknar det bredare greppet kring de stora utmaningarna vi har, säger Bettina Kashefi, chefekonom på Svenskt Näringsliv.
En av dessa ljuspunkter är enligt Bettina Kashefi det så kallade ingångsavdraget, som innebär att arbetsgivaravgiften slopas för alla under de två första åren på arbetsmarknaden.
– Det är en hel del förändringar vad gäller kostnader för att anställa. Jag tycker att det är positivt att regeringen ser att skatter spelar roll när det gäller att anställa.
Långkonjunktur kommer slå hårt
När det gäller de stora utmaningarna – och vad Svenskt Näringsliv vill ha – svarar Bettina Kashefi:
– Vi lämnar toppen av en högkonjunktur med en väldigt hög arbetslöshet. De människor som redan står utanför kommer inte att få det lättare när vi går in i en lågkonjunktur. Det handlar väldigt mycket om utrikesfödda och framför allt kvinnor.
Vad saknar du då?
– Åtgärder för att göra det ännu enklare att anställa de bredare grupperna som står utanför. Samtidigt som vi har hög arbetslöshet har vi jättestora problem med rekryteringar, inte minst i de offentliga systemen.
”Klyftorna kommer att öka”
Therese Guovelin är förste vice ordförande för Landsorganisationen, LO:
– Efter att ha presenterat vår jämlikhetsutredning förra veckan är jag väldigt besviken på att klyftorna kommer öka och att man satsar mer på de rika i allmänhet och rika män i synnerhet. Men det är klart, jag ser också en del ljuspunkter. Framför allt när det gäller arbetsmarknadspolitiken.
Hon säger att KD/M-budgeten varit rena slakten med neddragningar på 4,1 miljarder i neddragningar. Därför välkomnar hon att man satsar och dämpar en del av fallet.
– Det är tragiskt att 60 procent av den totala satsningen på arbetsmarknadspolitiken går till en reform som har visat sig inte fungera tidigare. Man vill sänka arbetsgivaravgiften och låta de pengarna gå rakt ner i fickan på arbetsgivaren för att anställa unga och människor som varit arbetslösa en längre tid. Det har provats förr.
Hon menar att det hade varit bättre om man istället hade satsat på en arbetsmarknadsutbildning.