Så var utfrågningen av Ulf Kristersson – i fyra punkter

Uppdaterad
Publicerad

Skattesänkningar, slopad flygskatt och visiteringszoner på särskilt utsatta områden var några av ämnena som Ulf Kristersson (M) pressade om på SVT:s partiledarutfrågning. Här är sammanfattningen av några av utfrågningens hetaste stunder.

Kristersson hade en drömstart när han tillträdde som partiledare för Moderaterna i oktober förra året. På ett par månader ökade han stöder till partiet med nästan 50 procent. Nu är siffrorna tillbaka på en låg nivå. I SVT:s direktsända utfrågning svarade Kristersson på några av väljarnas viktigaste frågor.

Pressades om skattesänkningar

Moderaterna vill behålla värnskatten – skatten på de högsta inkomsterna – samtidigt som de vill sänka marginalskatten. Den frågan pressades partiledaren om.

Val 2018 – #dinröst

– Just nu är det värsta skatteproblemet hög skatt på låga inkomster, säger Ulf Kristersson om varför inte Moderaterna vill ta bort värnskatten.

Näringslivets tankesmedja Timbro hävdar att det skulle vara självfinansierande att avskaffa värnskatten – staten skulle till och med tjäna på att ta bort den – tack vare att höginkomsttagare skulle jobba mer och skatteplanera mindre.

– Först måste vi lösa de värsta problemen. Värnskatten finns på listan över den långsiktiga skattepolitiken men inte kortsiktiga.

Vill ta bort flygskatten

En fråga där blocken starkt skiljt sig åt är flygskatten, som Moderaterna vill ta bort helt.

– Det är utsläppen vi vill komma åt och inte själva flygstolen. Att göra det svårare att resa i vårt avlånga land tror jag är dåligt på sikt, säger Ulf Kristersson.

Moderaterna vill istället beskatta eller bestraffa utsläppen och nämner omförhandlingar av internationella konventioner som en del av lösningen.

Hur lång tid skulle det ta tror du?

Det kan jag inte svara på men vi kan inte låta bli att göra det som är rätt för att det är svårt.

Fördubblat straff för gängkriminella

Moderaterna vill införa fördubblat straff för gängkriminella och införa visiteringszoner. Där ska polisen kunna stoppa vem som helst utan brottsmisstanke – och visitera dem.

Är inte risken att många oskyldiga då blir stoppade och visiterade?

– Det är ett sätt att freda områden som är svårt belastade, men det ska ske under ordnade former, säger Ulf Kristersson.

”Vi kommer inte samregera eller förhandla med SD”

I ett läge där Alliansen är mindre än de rödgröna kräver både Liberalerna och Centerpartiet ett samarbete över blockgränsen för att de ska gå med på att bilda en regering. När Kristersson pressas om detta av utfrågarna betonar partiledaren att man är öppen för blocköverskridande samarbeten.

– Jag är inte emot att vi oftare än idag tar varandra i hand trots skillnaderna. Jag tror inte på permanenta samlingsregeringar. Det är anmärkningsvärt att Stefan Löfven säger att han inte kan tänka sig göra blocköverskridande samarbeten.

Kan du tänka dig ta stöd av Sverigedemokraterna?

– Nej, vi kommer inte att samregera eller förhandla med SD, det är helt uteslutet, säger Ulf Kristersson.

Fakta från utfrågningen

Utsläpp

Vi släpper ut 11 miljoner ton konsumtionsvaserad koldioxid per svensk och år.

Källa: Naturvårdsverket

Asylsökande

I sin senaste prognos räknar Migrationsverket med 23 000 asylsökande till Sverige

2014: 81 000

2015: 163 000

2016: 29 000

2017: 26 000

2018: 23 000 (prognos)

Källa: Migrationsverket

Bidrag

En rapport från Expertgruppen för Studier i Offentlig ekonomi, ESO, visar att det finns en familjetyp av femton undersökta som skulle förlora på att ta ett jobb eftersom bidragen fortfarande är större. Det handlar om ett hushåll med två vuxna och fyra barn där den ena föräldern får ett jobb till lägstalön, visar ESO:s uträkning.

Källa: Sidan 112 i ESO-rapporten ”Lönar sig arbetet 2.0”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet