Psykolog Bo Blåvarg. Foto: SVT

Så vet du om drickandet har gått för långt

Uppdaterad
Publicerad

Ett missbruk kan komma smygande och det är inte alltid lätt att veta var gränsen går. Är du orolig för en anhörigs drickande ska du ta din oro på allvar – den i sig är ett tecken på att det finns ett problem.

Efter att första delen av SVT:s Djävulsdansen sändes hörde många tittare av sig med berättelser om hur de lever med människor vars alkoholkonsumtion börjar gå för långt. Oron kan komma smygande, bara en vag känsla i magen, och på ytan ser allting ut att vara okej.

”Kajsas” man dricker gärna och mycket på helger och på semestern. Tillsammans med vänner märks det inte på honom att han blir för full, men när de andra slutat fortsätter han att dricka i smyg. När han åker på konferens tar han med sig egen alkohol och om han avstår alkohol för att köra bil tar han alltid igen det när han kommer hem.

Djävulsdansen – om medberoende

Han hävdar att han sköter sitt jobb, och att han sällan känner av sin konsumtion dagen efter heller – alltså är det inte något problem! (...) Jag har länge frågat mig var gränsen går för alkoholism egentligen”, skriver hon.

Lyssna på magkänslan

Ja, var går egentligen gränsen? När går det från festligt firande till ett problem? Man måste följa sin magkänsla, menar psykolog Bo Blåvarg. Om du har börjat oroa dig eller tänka på personens drickande har det redan börjat påverka er relation.

– När du börjar fundera på hur det ska bli i helgen, eller hur du ska undvika att det blir för mycket alkohol. Då finns drogen i relationen. Man har börjat röra sig runt den, säger han i kvällens avsnitt av Djävulsdansen och fortsätter:

– Då är det dags att tänka: Hur fungerar det här i min familj? Hur har jag det själv? Är jag glad när jag kommer hem? Är jag förväntansfull när jag öppnar dörren till min lägenhet? Eller är jag nervös inför helgen, eller kvällen, eller natten?

Omöjligt att få dem att sluta

Om man känner att en persons drickande håller på att gå för långt – vad ska man då göra? Skan man försöka få den andre att sluta dricka? Det är tyvärr en rätt omöjlig uppgift, menar psykolog Bo Blåvarg.

– Det krävs en egen motivation hos den som ska påbörja en behandling för ett missbruk. Och där är vi ofta maktlösa som närstående, säger han i SVT:s Djävulsdansen.

Våga prata öppet med barnen

Det är alltså svårt, för att inte säga omöjligt, att rädda en person ur missbruk. Men om det finns barn i relationen är det viktigt att man pratar öppet med dem. Att försöka mörka problemen fungerar inte – barnen vet ändå, menar Bo Blåvarg.

–Du kan vara övertygad om att om du har börjat känna oro för din make eller fru så vet barnen också om det. De kanske inte vet vad som är fel, men de vet att någonting inte funkar, säger han.

”Barnen ska komma i centrum”

Att prata öppet om en persons missbruk kan vara svårt om personen själv förnekar att han eller hon har problem. Men även om man riskerar en otrevlig miljö har man ett ansvar att vara ärlig mot barnen, menar Bo Blåvarg.

– Miljön är redan otrevlig. Det viktigaste är att barnen får ett utrymme. Barnen ska komma i centrum, inte missbrukaren.

Missa inte Djävulsdansen, i kväll 21.05 i SVT1. Efter programmet kan du även chatta om medberoende med bland andra programledarna Ann Söderlund och Sanna Lundell.

Fakta: Varningstecken

Inom sjukvården brukar man prata om att någon är alkoholberoende om minst tre av dessa påståenden stämmer in:

  • Man måste dricka mer alkohol för att bli lika berusad som tidigare. Om man ofta blir full kommer man att tåla mer och mer, och efter tillräckligt lång tid kan man bli beroende.
  • Man får abstinensbesvär när man slutar dricka. Dagen efter att man har druckit kanske man måste ta en återställare för att må bra igen.
  • Man dricker mer alkohol eller dricker under längre tid än vad man hade tänkt.
  • Man har gjort flera misslyckade försök att minska på drickandet.
  • Man ägnar mycket tid åt att få tag på och dricka alkohol, och åt att återhämta sig efter att man har druckit. Tankarna kretsar kring alkohol.
  • Man struntar i viktiga aktiviteter i yrket eller på fritiden på grund av drickandet.
  • Man fortsätter att dricka trots kroppsliga och/eller psykiska besvär som har med alkohol att göra.

Om någon i familjen eller omgivningen reagerar är det ofta ett viktigt tecken på att man dricker för mycket. Andra varningssignaler kan vara att man inte vill inse eller tala om hur mycket man dricker. Man kanske ser till att det alltid finns alkohol hemma och hittar ursäkter för att dricka. Det kan också vara så att man funderar på att ha vita veckor och pratar om att sluta helt någon gång längre fram när det ”passar bättre”.

Källa: Vårdguiden/1177.se

FAKTA: HÖRDE AV SIG VIA #DINRÖST

SVT:s tittare har hört av sig med sina berättelser genom att mejla dinrost@svt.se eller skriva med hashtag #dinröst på Twitter.

#dinröst är en del av SVT Nyheter – i dialog med dig! #dinröst vill ta del av åsikter och frågor som är viktiga för dig. Fortsätt gärna att höra av dig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Djävulsdansen – om medberoende

Mer i ämnet