När Sophia var liten hade hennes pappa alkoholproblem.
– Nog kunde det kännas skamligt. Det var familjens hemlighet och det skulle man inte prata om. Det var jättetungt, berättar hon.
Åsidosatta behov
Sophia och hennes äldre syster levde varken i misär eller i konstant kris, säger hon. Men familjens struktur påverkades av pappans förhållande till spriten. Systrarna fick ta mycket ansvar och ofta åsidosätta sina egna behov, berättar Sophia.
– När man som barn upptäcker att nu är pappa sådär konstig, då får man ställa sig åt sidan. Man blir mer inställd på att vara ett enkelt barn, som gör det enkelt för föräldern.
Efter det uppmärksammade första avsnittet av Djävulsdansen krävde Barnombudsmannen skärpt lagstiftning för att utöka skyddet till de barn som växer upp med någon närstående som missbrukar.
Och på sociala medier genom SVT:s hashtag #dinröst strömmade det in berättelser från många som, precis som Sophia, vittnar om bristen på stöd under barndomen.
Fått stöd först nu
Först nu när Sophia är 36 år och väntar sitt andra barn har hon sökt, och fått, professionellt anhörigstöd. Det är en hjälp hon önskar att hon haft tillgång till då, för 30 år sedan.
– Sjukdomen kan ha olika stadier och det kan vara olika illa och grader av kris. Så ju fler nyanserade och anpassade hjälpalternativ som finns, desto bättre är det, säger Sophia.