De senaste åren har präglats av flera allvarliga kriser som påverkat svensk matproduktion. Pandemin, den fullskaliga invasionen av Ukraina och klimatkrisen. Nu råder ett allvarligt läge i säkerhetspolitiken, och branschen vill nu öka beredskapen för svensk livsmedelsproduktion.
– Behovet av en robust livsmedelskedja har sannolikt aldrig varit större än i dag, säger Jimmy Sandell, näringspolitisk chef på branschorganisationen Livsmedelsföretagen.
Strategiska lager och avtal om energi
Livsmedelsföretagen vill se avtal som säkrar matproducenternas tillgång på el, drivmedel, vatten och transporter. De vill också se strategiska lager av insatsvaror som används inom matproduktionen, som importerat mineralgödsel och kraftfoder till exempel.
– Om man jämför har upprustningen av det militära försvaret kickat igång ganska snabbt, och man har gjort stora investeringar. Vi behöver komma ikapp med investeringar inom livsmedelsberedskap, säger Jimmy Sandell.
Fler matproducenter minskar sårbarheten
I början av 1990-talet var 75 procent av allt vi åt producerat i Sverige. Nu är det ungefär hälften. Finland brukar lyftas som ett land med hög beredskap, där är ungefär 80 procent av alla livsmedel producerade i Finland.
Jimmy Sandell menar att det behövs fler matproducenter i Sverige för att stå bättre rustade vid nästa kris.
– Ju mer livsmedel som produceras i Sverige, desto bättre blir Sveriges beredskap. En hög inhemsk produktion minskar sårbarheten vid störningar som kan uppstå vid en kris, eller ännu värre krig, säger han.