• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

MP om det dödliga våldet: ”Vi har gjort för lite”

Uppdaterad
Publicerad

En ung man sköts till döds i Kristianstad under torsdagskvällen. Det innebär att 2022 blir det dödligaste året någonsin för skjutningar i Sverige sedan man började föra statistik. Med tre månader kvar på året väntas antalet stiga. 

– Den rättspolitik vi har i dag biter inte på de kriminella gängen, säger Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna.

Polisens statistik visar att 48 personer har dödats i skjutvapenvåld 2022. Det högsta antalet innan dess var från 2020 då totalt 47 personer dödades enligt samma mätning.

Enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet började dödligt våld med skjutvapen öka redan under mitten av 2000-talet. Ökningen syns framförallt i åldersgruppen 20–29 år. 

M: Kommer se positiva resultat i framtiden

Från politikers håll har förslagen på lösningar varit många. Särskilt i en valrörelse där brottsbekämpning varit en av väljarnas viktigaste frågor.

Enligt Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna, är den enskilt viktigaste åtgärden just nu att öka uppklarningsprocenten.

– Vi har väldigt grova brott i dag som väldigt få åker fast för.

Johan Forssell säger att han tror på både partiets möjlighet att genomföra sin politik på kort tid och att man kommer “kunna se positiva resultat under en mandatperiod”.

MP: Måste skapa allianser med föräldrar

Martin Marmgren, miljöpartistisk riksdagsledamot, beskriver den rådande situation som en ”nationell kris” som vi måste få stopp på. Han lyfter framförallt vikten av förebyggande arbete och vill att man ska jobba mer med att bygga ”allianser med föräldrar”.

– När vi ser att barn utvecklar riskbeteenden måste vi sätta in resurser. Det är där samhället måste vara starkt, säger han.

Ditt parti har suttit i regering i sju år – varför har ni inte lyckats?

– Det har gjorts för lite. Vi har gjort för lite för att få lagförda kriminella, säger han och fortsätter:

– Jag tror tyvärr det kommer bli värre. Grunden till kriminaliteten vi ser kommer i stor utsträckning från utsatta områden med stor segregation och utanförskap. Ska vi vända den utvecklingen måste vi få människor inkluderade i samhället.

Se Moderaterna och Miljöpartiet berätta om vilka insatser de tror är viktigast för att få bukt med kriminaliteten i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.