På en presskonferens vid en sjö i Skånska Vittsjö presenterade i dag klimatminister Isabella Lövin (MP), miljöminister Karolina Skog (MP) och utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) en ny satsning för att motverka vattenbristen.
LÄS MER: Vattenbrist hotar nästan hela landet
Det handlar främst om satsningar på nya våtmarker och en mer kontinuerlig krisberedskap.
Årets och fjolårets låga grundvattennivåer vittnar om att torka och vattenbrist kan bli allt vanligare i framtiden. Grundvattnen påverkar vårt dricksvatten, jord- och skogsbruk, industri, turism samt förutsättningar för växter och djur, skriver regeringen i ett pressmeddelande.
– Vi kan stå inför den värsta torkan på hundra år, säger Gustav Fridolin.
En fjärdedel av våtmarkerna har försvunnit
Omväxlande torka och skyfall leder till att grundvattnet dräneras.
– Vi har dikat ut markerna. Det vatten som faller ner rinner ut i havet i stället för att stanna kvar i marken och bli dricksvatten. 80 procent av våra våtmarker är påverkade av mänsklig aktivitet och en fjärdedel har försvunnit, säger Isabella Lövin.
– Vi vet att klimatförändringarna innebär att vi får mer torka. Vi har vant oss vid att tänka på torka som någonting som drabbar fattiga länder. Men nu rapporterar Sveriges kommuner långa grundvattenniåer. Bara 14 av 290 kommuner i Sverige rapporterar att de har normala grundvattennivåer.
LÄS MER: Dricksvattnet kan bli dubbelt så dyrt
Den största delen av satsningen, 170 miljoner kronor, handlar därför om att restaurera förstörda våtmarker och skapa nya för att få vattnet att stanna kvar i marken.
Våtmarkerna fungerar också som naturliga reningsverk och bidrar till den biologiska mångfalden.
Hur mycket våtmarker handlar det om som ska restaureras och skapas?
– 200 miljoner är en stor summa. En ny liten våtmark kan kosta 10 000 och en större går på ett par miljoner. sedan kan man tänka sig ännu större projekt. 200 miljoner årligen, det blir mycket våtmark, säger Gustav Fridolin till SVT.
– Våtmarkerna behövs också i tätorterna där de både skyddar från översvämningar och torka.
Både små lokala projekt och större nationella projekt kan söka pengar till nya vattentäkter och projekten kan både handla om vattentäkter i skog och mark och våtmarker i stadsmiljö.
LÄS MER: Därför blir det vattenbrist i Sverige
Den andra stora delen av satsningen handlar om att skapa en mer kontinuerlig krisberedskap och att skjuta till pengar för att Sveriges geologiska undersökning ska kunna göra en mer grundlig kartläggning av befintliga vattentäkter.
Förslaget är en överenskommelse mellan regeringen och Vänsterpartiet.