Nyamko Sabuni drar parallellen med kommunalpolitik där sakfrågor ofta är viktigare än partiernas ideologiska ingångsvärden. Hon säger att hon ser en liknande utveckling på nationell nivå där partier med vitt skilda ideologier plötsligt är beredda att samverka i riksdagen.
– De senaste veckornas händelser visar just det. När Vänsterpartiet gör gemensam sak med Sverigedemokraterna, när Moderaternas partiledare under samma vecka för samtal med både Vänsterpartiets ledare och SD-ledaren, då har någonting hänt i svensk politik, säger hon.
– Det är omöjligt att svara hur ofta den här typen av situationer kommer att uppstå, men att det kommer att ske är jag övertygad om.
Räknar med stöd i riksdagen för januariöverenskommelsen
Det mesta av innehållet i januariöverenskommelsen räknar hon dock med att få stöd för i riksdagen. Orsaken är att i de fall där Vänsterpartiet är mest kritiskt kommer sannolikt Moderaterna och Kristdemokraterna att stödja förslagen. Det handlar om såväl ändringarna i arbetsrätten som mer marknadsanpassade hyror.
– Jag kan inte på förhand säga på vilka områden vi riskerar att behöva förändra politiken. Men vi vet att Vänsterpartiet är emot förändringar av arbetsrätten och vi vet att de är emot förändringar på bostadsmarknaden när det gäller hyressättningen. Men där har vi ju stöd av såväl Moderaterna som Kristdemokraterna, säger hon.
Stänger inga dörrar till Sverigedemokraterna
I regeringsfrågan håller hon alltjämt alla dörrar öppna inför nästa val. Ett besked om Liberalernas framtida vägval kommer att lämnas först när valet 2022 närmar sig. Fram till dess tänker hon hålla fast vid Januariavtalet. Avgörande för Liberalernas vägval blir en utvärdering av Januariavtalet, men också en utvärdering av hur Moderaterna och Kristdemokraterna har utvecklats politiskt under mandatperioden. Och hon stänger inga dörrar till Sverigedemokraterna.
– Utgångspunkten i det beslutet kommer att handla om hur vi får igenom mest liberal politik och med vilka vi får igenom den liberala politiken. Att då börja uttala sig om vilka man inte vill vara med tycker inte jag är fruktsamt.
Vill luckra upp turordningsreglerna med lagstiftning – om inte parterna enas
En av punkterna i januariavtalet är en reformerad arbetsrätt med tydligt utökade undantag i turordningsreglerna vid uppsägningar. Här pågår både en statlig utredning och förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter. LO är dock djupt splittrat i frågan och hittills har sex enskilda LO-förbund valt att ställa sig utanför förhandlingarna. Enligt Nyamko Sabuni spelar dock detta mindre roll. Misslyckas parterna med att nå en uppgörelse om turordningsreglerna väntar lagstiftning. Januariavtalet är klart och tydligt på den punkten, menar hon.
– Om inte parterna kan komma överens så kommer det att bli tvunget att riksdagen lagstiftar, säger hon.
Enligt Januariavtalet ska det ske en tydlig utökning av undantagen i turordningsreglerna. Nyamko Sabuni vill inte låsa sig vid exakt hur detta ska ske eller hur många undantag som ska kunna göras. Hon nämner tre eller fyra undantag, jämfört med dagens två i gällande lagstiftning, och säger:
– Men vi menar att mindre företag med upp till tio anställda ska kunna göra avsteg från turordningsreglerna.
Undantas helt och hållet?
– Ja, precis.