Mona Sahlin och Kent Härstedt Foto: Scanpix

Sahlin utmanar om internationellt toppjobb

Uppdaterad
Publicerad

Ledningen för socialistinternationalen har fått hård kritik för att vara sluten och ha förlegade arbetsmetoder. Nu utmanar socialdemokraternas förra partiledare Mona Sahlin (S) om posten som generalsekreterare. I dag avgörs kampen.

I Kapstaden samlas i dag ledare för 162 socialistiska och socialdemokratiska partier i världen. Socialistinternationalens kongress, som hålls var tredje år, handlar den här gången inte bara om den ekonomiska krisen och mänskliga rättigheter.

En maktkamp har nämligen blossat upp, med Mona Sahlin (S) som utmanare

i kampen om posten som generalsekreterare. Sent på eftermiddagen avgörs valet.

Vill reformera

-Hon är beredd att ta en strid för att reformera en organisation som tyvärr i många delar har förlegade arbetsmetoder och har tappat relevans också i internationell politik, säger Kent Härstedt (S) som är Sahlins kampanjledare.

Generalsekreteraren Luis Ayala, från Chile, har suttit på posten i 23 år. Han kritiseras nu för bristande öppenhet, men också för att han förhindrat en uteslutning av sandinistpartiet i Nicaragua efter att aborter totalförbjöds i landet.

Flera socialistpartier i framförallt Europa kräver nu förnyelse och ställer

sig bakom Sahlins kandidatur. Förlorar hon, skadas organisationen, tror hennes kampanjledare.

Partier kan lämna

-Det här riskerar att splittra den socialdemokratiska socialistiska familjen för där är många som inte är beredda att fortsätta betala och vara delaktiga här om det inte sker ett antal väldigt viktiga reformer, säger Härstedt (S).

-Det kan bli resultatet att en del partier väljer att lämna, fortsätter Härstedt (S).

På frågan om även svenska socialdemokraterna kan komma att lämna organisationen svarar Kent Härstedt (S) att det är för tidigt att prata om det nu. Först ska kongressen hållas.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.