Det brott som livvakten erkänner är brukande av osann urkund, skriver tidningen.
– Han är beredd att underkasta sig ansvaret och ska skriva på ett strafföreläggande givet att åklagaren beslutar så, säger advokat Johan Eriksson.
På så sätt hoppas livvakten slippa offentlig rättegång. Ett strafföreläggande får bara ges vid mindre allvarliga brott.
SVT Nyheter har sökt Mona Sahlins advokat Claes Borgström, men han har inga kommentarer att ge om de nya uppgifterna.
Åklagare Anders Jakobsson vill inte heller kommentera det aktuella fallet utan väntar tills förundersökningen är klar, vilket beräknas ske till månadsskiftet februari-mars. När förundersökningen väl är klar går det fort att fatta beslut om ett eventuellt strafföreläggande, säger han.
Dubblad lön
Enligt det falska löneintyget till bostadsrättsföreningen, som Mona Sahlin undertecknade, tjänade livvakten sammanlagt 120.000 kronor i månaden och skulle därmed ha råd att betala både månadsavgift och räntor på mångmiljonlånen. I själva verket tjänade han ungefär hälften så mycket.
Vid tidpunkten för de misstänkta brottet arbetade Mona Sahlin som regeringens samordnare mot våldsbejakande extremism, och det falska intyget skrevs på myndighetens officiella brevpapper. Mona Sahlin har under förhören nekat till brott. Livvakten, som numera arbetar som polis, misstänks för brukande av osann urkund.
I samband med avslöjandet gjorde Expressen denna intervju med Mona Sahlin. Sedan dess har hon inte gett några fler intervjuer.
Riskerar fängelse
Straffet för osant intygande är böter eller fängelse i högst sex månader. Undantag görs om den skyldige missbrukat sin tjänsteställning eller om brottet bedöms som särskilt grovt. Då är maxstraffet två års fängelse.
Skandalen avslöjades i maj 2016 av tidningen Expressen och ledde till att Mona Sahlin tvingades lämna sitt jobb som samordnare. Några dagar senare lämnade hon även sin plats i Systembolagets styrelse.
Läs mer: Analys: ”Sahlin fälldes av sitt eget bristande omdöme”