Säkerhetspolischef Klas Friberg. Foto: TT

Säkerhetspolisen varnar för ökat hot – främmande makt utnyttjar polariseringen

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Säkerhetspolisen fortsätter hotet från främmande makt och våldsbejakande extremism att öka. Både digitaliseringen och polariseringen i samhället utnyttjas av angriparna, som ökat sin förmåga.

Säkerhetspolisen har släppt sin årsbok över 2020. Där framgår det att pandemin och brister i säkerhetsarbetet bidrar till att förstärka sårbarheterna i Sverige, som är ett attraktivt mål för främmande makt.

– Vi ser en ökad riskbenägenhet hos statliga aktörer på det sättet att de är väldigt offensiva, aggressiva mot regimkritiker här i Sverige. Kartlägger dem, försöker tysta dem och till och med mörda dem här i Sverige, säger säkerhetspolischef Klas Friberg under en pressträff.

Utnyttjar pandemin

Såväl våldsbejakande extremister som främmande makt utnyttjar pandemin i sin propaganda, enligt Säpo.

– Främmande makt utnyttjar situationen för att inte minst framhäva sina egna förträffligheter kring hur de hanterar pandemin. Ett annat är att den ökar polariseringen och tillväxten till extremistmiljön, säger Klas Friberg.

När det kommer till främmande makt utgör Ryssland, Kina och Iran de största hoten. Bland annat handlar det om desinformation.

– De är långsiktiga och uthålliga i sitt arbete. Dessutom finns det resurser, teknik av absoluta världsklass och en stor tillgång till personal och olika sorters mellanhänder. Hotet mot Sverige är konsekvensen av beslut som tas i andra länders huvudstäder, säger Kennet Alexandersson, senior analytiker inom kontraspionage.

Högerextrema allt mer intresserade av djurrättsfrågor

I den högerextrema miljön har gränsen mellan våldsbejakande och icke våldsbejakande extremism blivit allt mer diffus, enligt Säkerhetspolisen, som också påpekar att intresset för miljö- och djurrättsfrågor har ökat.

Det ska också förekomma en glorifiering av attentat i sociala medier.

– Vi ser också att den våldsbejakande extremismen söker och får offentliga medel som stärker dem i deras propagandaavsikt i Sverige, säger Klas Friberg.

För första gången berättar Säkerhetspolisen också hur många personer som anses utgöra en fara mot rikets säkerhet och som blivit kvar i Sverige trots att de dömts till utvisning. Enligt Klas Friberg, som kallar dem för ett ”ackumulerat säkerhetshot”, rör det sig om 130 personer.

– Det är en utmaning för oss men också för samhället. Vi jobbar naturligtvis med att göra vårt bästa för att se till att det inte sker några brott eller terrorbrott från de här individerna, säger han till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.