Henrik Landerholm fotograferad gåendes på riksbron

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Henrik Landerholm biträder det nationella säkerhetsrådet och statsministern i utrikes- och säkerhetspolitiska frågor och frågor om nationell säkerhet. I videon får du en sammanfattning av turerna kring hans säkerhetsmissar – på 60 sekunder. Foto: Judit Nilsson / SvD / TT

Säkerhetsrådgivare Henrik Landerholm glömde hemliga dokument

Uppdaterad
Publicerad

Den nationella säkerhetsrådgivaren Henrik Landerholm glömde fyra sekretessbelagda handlingar på en kursgård, rapporterar Dagens Nyheter. Det är den tredje säkerhetsincidenten sedan han tillträdde.

– Här måste korten läggas på bordet, säger Peter Hultqvist (S), som vill att regeringen redogör för vad som har skett i riksdagen.

Redan den 10 december – efter en granskning av DNskrev Henrik Landerholm på X att han i början av 2023 ”glömde ett dokument i ett låst skåp på Gällöfsta kursgård”. Han uppgav också att dokumentet hittades och hämtades av en av en medarbetare samt att en menbedömning gjordes på regeringskansliet.

”Efter ett samtal med säkerhetschefen så vidtogs avseende mig inga ytterligare åtgärder i anledning av detta.”

DN rapporterar att det var fyra sekretessbelagda handlingar som glömdes på kursgården och att åtminstone en av dessa är säkerhetsskyddsklassificerad. Tidningens granskning bygger på uppgifter från flera källor med insyn och regeringskansliets menbedömning.

Kan medföra skada

Att en handling är säkerhetsskyddsklassificerad innebär att den innehåller uppgifter som, om de röjs, kan medföra skada för Sveriges säkerhet.

DN har begärt ut menbedömningen, som nästan är helt sekretessbelagd. Det framgår inte vilken skada som bedöms kunna ha uppstått om uppgifter i dokumenten röjts. Enligt DN:s uppgifter bedömer regeringskansliet incidenten som ”mycket allvarlig”.

Landerholm uppger för DN att han inte kan kommentera dokumentens eftersom det är belagt med sekretess.

Detta är inte första gången Landerholm är inblandad i en säkerhetsincident. DN uppger att flera oberoende källor beskriver brister i säkerhetskultur och organisation kring den nationella säkerhetsrådgivaren.

Statsminister Ulf Kristersson (M) har kommenterat de två tidigare incidenterna med att han höll med Landerholm om att ”det är dåligt”. Kristersson uppgav också att regeringskansliets säkerhetsavdelning bedömt att incidenterna var av ”ringa karaktär”.

”Efter händelsen på Gällöfsta gjordes en skadebedömning, vi går inte närmare in på den”, skriver Fredrik Agemark, Regeringskansliets säkerhetschef till SVT.

Hultqvist kritisk

Peter Hultqvist, ordförande i försvarsutskottet, säger till SVT Nyheter att det är viktigt att riksdagen markerar i den här frågan.

– Det uppstår hela tiden frågor, och statsministern är passiv i det här, säger Hultqvist.

– Här måste korten läggas på bordet. Vi kommer att återkomma med krav på formerna för detta i riksdagen.

Han frågar sig också varför den senaste händelsen inte har polisanmälts om det bedöms mycket allvarligt.

Peter Hultqvist (S)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Peter Hultqvist (S) krav i videon: ”Korten måste läggas på bordet”. Foto: SVT

Kommentar från Henrik Landerholm

I en kommentar till SVT Nyheter, efter det senaste avslöjandet, skriver Henrik Landerholm på onsdagen:

”Som jag tidigare berättat glömde jag handlingarna i ett låst skåp, vilket naturligtvis var dåligt. Jag kan inte gå närmare in på detaljerna kring detta eftersom det är en del av den skadebedömning som gjorts och som är sekretessbelagd. Det är viktigt att händelsen, som skedde för snart två år sen, har utretts av Regeringskansliets säkerhetsavdelning. Utöver samtal vidtogs efter denna utredning inga åtgärder avseende mig. Frågor om den bedömning som gjordes hänvisas till Regeringskansliets säkerhetsavdelning.”

Fakta om säkerhetsskyddsklassificerade handlingar

Med säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter avses uppgifter som rör säkerhetskänslig verksamhet och som därför omfattas av sekretess enligt offentlighet- och säkerhetslagen (2009:400).

Dessa handlingar delas in i fyra nivåer, varav den högsta innebär att röjda uppgifter kan medföra synnerligen allvarlig skada för Sveriges säkerhet och den lägsta leda till endast ringa skada.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.