Enligt Aftonbladet rör det sig om totalt nio resor som officiellt gjorts i tjänsten. När Landerholms särbo flyttade till Sverige upphörde dock resorna till Berlin.
”Jag har vid några tillfällen via regeringskansliet bokat resor till möten i tjänsten som antingen gått via Berlin, eller avslutats i Berlin i stället för Stockholm och som jag i efterhand blivit uppmärksammad på därför inte räknas som tjänsteresor. I dessa fall har jag avbokat resan eller begärt löneavdrag”, skriver Landerholm i en kommentar till Aftonbladet.
Fick löneavdrag
Löneavdragen har dock gjorts först efter att Aftonbladet börjat ställa frågor om resorna. Enligt tidningen rör det sig om löneavdrag för två flygresor på totalt 7 500 kronor samt 1 638 kronor för en tågbiljett och kostnad för en budfirma.
Det har stormat kring Landerholm den senaste tiden sedan DN avslöjat att han glömt sekretessbelagda handlingar flera gånger.
S-toppen kräver att Landerholm avgår
Nu anser Socialdemokraternas försvarspolitiska talesperson Peter Hultqvist att det är dags för Landerholm att avgå som säkerhetsrådgivare.
– Det är dags för Landerholm att packa ihop sina saker på regeringskansliet. Hans agerande ger inget trovärdigt intryck i förhållande till att uppbära ansvaret som nationell säkerhetsrådgivare och det måste också vara statsministerns uppfattning. Någonstans måste gränsen vara nådd för Kristerssons skydd, säger han till SVT.
Hultqvist pekar på att det varit en serie av avslöjanden den senaste tiden och säger att det skadar regeringens förtroende i säkerhetsfrågor.
Även Nooshi Dadgostar (V) vill se Landerholms avgång.
”Förtroendet för Landerholm är helt förbrukat, och han måste lämna sina uppdrag omgående vilket vi lyfte redan förra veckan. Statsministern måste inse att rikets säkerhet är viktigare än gamla vänskapsband”, skriver hon i en kommentar till SVT.
Även språkrör Daniel Helldén (MP) konstaterar att förtroendet för Landerholm är skadat.
”Statsministern behöver ta ställning till vad han ska vidta för åtgärder”, skriver han i en kommentar till SVT.
C anser att medieuppgifterna måste tas på stort allvar och utgår från att statministern håller sig underrättad.