Norr om Gränna finns stora mängder av så kallade jordartsmetaller, exempelvis dysprosium och yttrium, värda stora belopp tack vare den moderna elektroniken.
-Tidigare fanns inget användningsområde för metallerna. Nu används de exempelvis i generatorer, elbilar, lågenergibelysning, datorer och mobiltelefoner, säger Magnus Leijd, chefsgeolog på Tasman Metals som prospekterar i området.
I dagsläget beräknas värdet på fyndigheterna i mångmiljardbelopp. Storleken på fynden är också sådan att de beräknas ge arbeten i lång tid framöver.
-Beräkningar visar att brytning skulle kunna pågå i åtminstone 40 till 50 år, och ge ett par hundra arbetstillfällen. säger Magnus Leijd.
-I allra bästa fall skulle en brytning kunna börja 2016 om vi söker tillstånd.
Intressanta fyndigheter av sällsynta jordartsmetaller finns i fyra områden i Sverige. Brytning har aldrig skett i landet tidigare.
-Undersökningstillstånd finns för två av områdena, norr om Gränna och i Särna i Dalarna, säger Gunnar Svanfeldt, gruvingenjör vid Bergsstaten i Falun.
-Inget företag har dock sökt brytningstillstånd. Användningsområdet är ju ännu nytt för dessa metaller, säger Gunnar Svanfeldt.
TT
Fakta: Finns i fyra områden
Så kallade sällsynta jordartsmetaller finns i fyra områden i Sverige.
* Norra Kärr, norr om Gränna. Anses var det mest lovande. Undersökningstillstånd finns.
* Särna i Dalarna. Undersökningstillstånd finns.
* Alnön, Sundsvall.
* Almunga, öster om Uppsala. Undersökningstillstånd har funnits, men lämnats tillbaka. Utvinning anses inte vara intressant.
Källa: Bergsstaten (TT)