Totalt har 125 fall av salmonella som kan kopplas till Kinders produkter konstaterats i Europa. Utöver Sverige, där fyra fall konstaterats, har även Storbritannien, Irland och Belgien samt Frankrike och Tyskland hittat fall.
Företaget Ferrero, som tillverkar Kinder, håller just nu på att utreda om produkterna levererats till fler länder och i så fall i vilken utsträckning. Företaget har också återkallat produkter i Storbritannien, Irland och Frankrike.
Alla produkter med spår av salmonellabakterier kommer från samma fabrik i Belgien.
”Livsmedelsverket följer frågan nära. Vi vet ännu inte om och i vilken omfattning det skulle kunna finnas produkter från den belgiska fabriken på den svenska marknaden. Vi räknar med att få veta mer inom kort”, skriver Mats Lindblad, smittskyddsamordnare på Livsmedelsverket, i en kommentar.
Salmonellabakterier
Salmonellabakterier kan leda till matförgiftning, och symtom som diarré, magont, illamående, kräkningar och feber är vanliga. Symtomen försvinner oftast av sig själv efter ett par dagar, men de kan vara mer allvarliga och i vissa fall kan sjukhusvård behövas, särskilt drabbade blir de som är unga och de som har ett nedsatt immunsystem.