• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT

Samarbete ska ge mer rättvis fördelning av vaccin

Uppdaterad
Publicerad

Det är brist på coronavaccin och det har blivit en huggsexa bland länder att få de första doserna. Men nu vill WHO och andra se globalt samarbete för en mer rättvis fördelning där även fattiga länder kan få vaccin

USA och Storbritannien hör till de länder som satsat miljarder för att få förtur till ett vaccin när det är klart. Länder som Brasilien och Sydafrika har ställt upp med försökspersoner i förhoppningen att få komma före i kön. Men många pekar på att det leder till orättvisa att länder skriver egna avtal.

– Det är förståeligt. De försöker säkra vaccin för sin egen befolkning och det är ett viktigt mål för politiska ledare. Men jag tror det är kortsiktigt, om än inte själviskt. Jag tror det är en bättre väg till målet att gå ihop, säger Frederik Kristensen på den norska vaccinfonden CEPI.

Mindre risk satsa på fel häst

De har tillsammans med Världshälsoorganisationen WHO och vaccinsamarbetet GAVI nu lanserat mekanismen COVAX för att länder ska göra gemensam sak, istället för att sluta egna avtal. Länderna köper istället in sig i en portfölj av de största, mest lovande projekten. Det minskar risken att satsa på ett vaccin som inte fungerar eller godkänns. (Enligt CEPI misslyckas fyra av fem.) Det skulle även ge fattiga länder del av vaccinerna.

– Man har mycket bättre chans att faktiskt få tillgång till verksamma vacciner till slut. Dessutom gör man det solidariskt, säger Frederik Kristensen.

Vad tror du om att få med många länder på detta?

– Jag tror de är goda. Vi har intresse nu från fler än 20 länder plus EU. Så vi är optimistiska att det har utvecklat sig inom ett par månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.