Åsa Rasmussen reder ut bland sommarens vädermyter. Foto: TT/SVT

Sant eller falskt? – här är flera myter om sommarvädret

Uppdaterad
Publicerad

Det florerar en mängd myter kring sommarvädret. SVT:s meteorolog Åsa Rasmussen reder ut begreppen.

1. Solskydd behövs inte i skuggan

– Jag skulle säkert behöva det, men kanske inte Nils, säger Åsa Rasmussen och syftar på sin meteorologkollega. 

Skugga är ett bra skydd mot UV-strålning men du blir fortfarande solbränd. Även i skuggan kan du nämligen utsättas för ända upp till hälften av solens UV-strålning, då den blå himlen sprider solens strålar.

2. En kall vinter ger en varm sommar 

– Nej, vädret har inte så långt minne, säger Åsa Rasmussen och tror att det snarare ligger önsketänkande bakom just den myten.

3. Om svalor flyger lågt blir det regn

– Det kan vara så. Det skulle i så fall ha med hur lufttrycket påverkar insekterna. Det är inte så att svalorna satt inne och kollade på Rapport i går, säger Åsa Rasmussen.

Och det stämmer faktiskt berättar ornitolog Olof Jönsson.

– Svalor och dess nära släkting tornseglaren äter enbart flygande insekter. Beroeden på hur högt insekterna flyger så anpassar de sin flyghöjd. Är det vad vi upplever som dåligt väder, blåsigt och regnigt, så flyger insekterna mycket lägre och följaktligen gör svalorna och tornseglarna det också. Det är ett väldigt enkelt samband. Så det är ingen myt, säger Olof Jönsson.

4. Gummistövlar skyddar vid blixtnedslag

– Nej, det tror jag inte. Det är alldeles för lite isolering, säger Åsa Rasmussen. 

I snitt dödas en svensk per år av blixten och de mest olycksdrabbade aktiviteterna är golf, segling och fotboll. Säkrast när det blixtrar är att vara i ett hus med åskledare.  

– Mest osäkert är att vara på en öppen plats och sticka upp. Så det är inte alltid så viktigt att vara lång, säger Åsa Rasmussen.

5. Fruntimmersveckan är extra regnig 

– Den ligger i slutet på juli och det är faktiskt blötast i slutet på juli och början på augusti. Men att just den veckan skulle vara blötare än de andra stämmer inte.  

Den så kallade ”fruntimmersveckan” äger rum mellan 19–24 juli och kallas så då enbart kvinnonamn har namnsdag dessa dagar. Myten om att denna vecka skulle vara extra regnig härstammar från Bondepraktikan.  

Att det regnar extra mycket i månadsskiftet juli/augusti beror på att det är varmast då och värmen gör att det bildas mer regnskurar.

6. Efter regn kommer solsken 

– Ja! Rent logiskt måste det vara så till slut, säger Åsa Rasmussen.

LÄS MER: Vad är normalt juliväder?

LÄS MER: Meteorologen Pererik förklarar blixtar och dunder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.