Säpo-chefen om högerextremismen i Sverige: ”Finns en våldspotential”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns en våldspotential i den högerextremistiska miljön i Sverige. Det säger Säpo-chefen Klas Friberg i SVT:s Agenda med anledningen av dådet i Nya Zeeland.

– Det finns individer som skulle kunna begå den här typen av grova brott, säger han.

Polis och ministrar i Nya Zeeland beskriver den misstänkte skytten från terrordådet i Christchurch, 28-årige Brenton Tarrant, som en högerextrem terrorist.

Enligt en analys från Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, finns det stora likheter mellan honom och den norske terroristen Anders Behring Breivik. FOI har analyserat det textdokument som Brenton Tarrant publicerade i samband med dådet.

I kvällens Agenda säger Säpo-chefen Klas Friberg att Säpo ser en våldspotential från högerextrema miljöer även i Sverige.

– Vi ser att de begår brott och vi ser att de försöker påverka opinionsbildare, beslutsfattare och meningsmotståndare med hjälp av våld och brott, säger han.

”Finns en potential”

Och den här typen av förödande terroristbrott, med så många döda?

– Det finns en potential. I den här miljön så frodas det olika typer av idéer och ideologier. Man kan aldrig utesluta att det finns individer som är beredda att gå så långt. Men det är som tur är väldigt ovanligt.

Friberg säger att det på nätet, i böcker och i sociala medier sprids ideer om ”den egna överhögheten” gentemot andra människor och andra etniciteter, och där man med hjälp av våld vill förändra samhället.

Varnar för tonläget

Vid en presskonferens från Säpo i torsdags sa myndigheten att alla har ett ansvar för att inte ”höja tonläget” i samhällsdebatten. Friberg menar att det riskerar att normalisera extrema uttalanden och extremt språk.

– Om det tas över och används av officiella personer, av politiker eller opinionsbildare i olika typer av debatter, då gör man deras språk normalt.

– En annan risk är att de tycker att deras extrema språk inte är tillräckligt, utan man radikaliseras ytterligare och anser att man behöver ta några steg till. Då hamnar man i våld och man hamnar i brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.