Hör Säpos analytiker om Kinas aktiviteter i näringslivet, forskningen och politiken i Sverige.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Säpos analytiker om Kinas aktiviteter i näringslivet, forskningen och politiken i Sverige. Foto: Fredrik Larsson/SVT

Säpo: Kina spionerar mot näringsliv, forskning och politik i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Det pågår ett brett kinesiskt spioneri mot Sverige inom både politik, forskning och företagande. Det säger Säkerhetspolisen apropå SVT:s kartläggning av Kinakontrollerade företag i Sverige. Säpo varnar också för att ett stort kinesiskt ägande kan användas som en utpressning mot Sverige i ett konfliktläge.

I dag anger Säpo uttryckligen Kina som ett säkerhetshot mot Sverige, tillsammans med Ryssland och Iran.

Henrik Edvinsson, senior analytiker vid Säpos kontraspionage, uppger att Säpo stoppat kinesiskt spioneri i Sverige men vill inte ge några detaljer om många gånger det hänt.

Bolagen med kinesiskt ägande

Han vill inte heller precisera var man vet att Kina placerat spioner som rapporterar om det politiska systemet i Sverige, men säger att det sker en bred underrättelseinhämtning, samt också påverkansoperationer mot Sverige kring politiska frågor (se video).

Problem för flera

Flera kinesiska företag har de senaste åren fått problem i väst.

Huawei stoppades 2021 från att delta i utbyggnaden av det svenska 5G-nätet, med hänvisning till Sveriges säkerhet.

Två år tidigare visade en SVT-granskning hur nordiska Huawei-chefer framhöll kinesiska regeringsståndpunkter vid interna möten med affärspartners i Sverige, en granskning som gjorde att två av cheferna stoppades från att företräda bolaget.

Flera myndigheter och företag har stoppat användningen av den kinesiska appen Tiktok, med hänvisning till dess insamling av användardata. Senast togs ett beslut av den australiensiska regeringen och i Sverige har tidigare bland annat SVT, Försvarsmakten och flera regioner bannlyst appen.

Accepterar inte utmålas som hot

Kinesiskt inflytande har också diskuterats inom en rad andra områden under det senaste året.

I höstas kom avslöjanden om påstådda kinesiska ”polisstationer” bland annat i Sverige, och i år har både Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet granskat kopplingar mellan den kinesiska militären och gästforskare som varit verksamma i Sverige.

Den kinesiska ambassaden i Stockholm har återkommande tillbakavisat kritik, senast i DN där man i en skriftlig kommentar till forskningsgranskningen uttryckte att man inte accepterade ”att Kina utmålas som något slags hot”.

I ett mejl till SVT Nyheter skriver ambassaden bland annat att Kina är ”aldrig en utmanare eller ett hot”. (Mer i faktaruta nedan.)

Kinas ambassad svarar: ”Kina är aldrig ett hot”

Den kinesiska ambassaden i Stockholm har valt att besvara SVT Nyheters frågor skriftligt, i form av ett långt mejl. Här publicerar vi delar av det:

”Kina är en partner och en möjlighet för Sveriges fortsatta utveckling, aldrig en utmaning eller ett hot.

Enligt statistik från den kinesiska sidan investerade svenska företag 540 miljoner dollar i Kina under 2022, en ökning med 79,9 procent jämfört med föregående år. Fram till slutet av 2022 har svenska företag investerat totalt 6,43 miljarder dollar i Kina, vilket omfattar tusentals projekt.

Kinesiska företag investerade 1,05 miljarder dollar i Sverige under 2022, en årlig tillväxt på 75,9 procent. Till och med 2022 har Kina investerat 18,08 miljarder dollar i Sverige, vilket gör Sverige till den tredje största destinationen för kinesiska investeringar i EU.

Hittills har dussintals kinesiska företag har etablerat filialer i Sverige för fordonsindustrin, telekommunikation, ny energi, biomedicin och många andra områden, skapat mer än 20 000 jobb i Sverige.

Sverige har alltid varit en anhängare av frihandel. Vi hoppas att Sverige kommer fortsätta att upprätthålla öppenhet och inkludering, stödja liberalisering och underlättande av handel och investeringar och tillhandahålla ett rättvist, opartiskt, transparent och icke-diskriminerande affärsklimat för utländska investerare, inklusive kinesiska företag, att verka och utvecklas i Sverige.

Kina kommer även fortsättningsvis uppmuntra kompetenta och välrenommerade kinesiska företag att bedriva investeringssamarbete med Sverige i enlighet med marknadsprinciper och internationell praxis.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bolagen med kinesiskt ägande

Mer i ämnet