Säpo jagar en man som misstänks ha förberett terrorbrott i Sverige. Terrorhotnivån är höjd till den högsta hittills och polisen har skärpt bevakningen vid strategiska objekt.
Enligt uppgifter till SVT Nyheter är den man som Säkerhetspolisen anhållit i sin frånvaro av irakisk härkomst. Den terrormisstänkte uppges vara omkring 25 år gammal. Han ska ha någon form av koppling till Sverige. En bild på den misstänkte mannen går ut till poliser i yttre tjänst under onsdagskvällen. Den nationella insatsstyrkan är försatt i beredskap.
– En man är anhållen i sin frånvaro i utredningen som gäller föreberedelse till terrorbrott. Det finns i nuläget inga kända kopplingar till terrordåden i Frankrike, säger Säpochefen Anders Thornberg.
Hoten gäller Sverige, och mannen ska, enligt vad Thornberg säger till Expressen, ha anhållits tisdag kväll och jagats av polisen sedan dess.
Legitimt mål för IS
Enligt säkerhetspolisen är det risken för islamistisk terror som nu ökat, inte minst från Islamiska staten, IS.
– Sverige bedöms nu vara ett legitimt mål för sådana aktörer. De har såväl avsikt som förmåga att genomföra attentat i Sverige, sade Thornberg och tillade att enstaka individer kan komma att inspireras av terrordåden i Frankrike.
Hotnivån har nu höjts från tre till fyra på en femgradig skala, vilket är den högsta hittills i Sverige. Senast den höjdes var 2010, i samband med att hoten mot konstnären Lars Vilks började.
I övrigt är Säpo förtegen om vilka åtgärder som nu vidtas, men menar att allmänheten inte kommer att påverkas. Polisnärvaron på platser där många människor samlas och vid ”strategiska objekt” som medieföretag, knutpunkter i kollektivtrafiken och religiösa byggnader kommer att vara höjd under en period framöver.
Inrikesministern: Vi vet inte om han finns i Sverige
Regeringen har informerats om läget och enligt inrikesminister Anders Ygeman (S) räckte inte den enskilda uppgiften om den misstänkte terroristen i sig självt för en höjd terrorhotnivå. Dåden i Frankrike har också vägts in i bedömningen.
– Vi är fast beslutna att vidta varje åtgärd som krävs för att upprätthålla ordning, säkerhet och trygghet i vårt land, säger Ygeman, och fyller i om den terrormisstänkte mannen:
– Vi vet inte om den här personen har tagit sig in i Sverige eller inte.
Kan få hjälp av Försvaret
Ygeman sa också att situationen tär på polisens resurser, och om insatsen blir långvarig utesluter han inte att hjälp behövs från Försvarsmakten för att stötta polisen.
Ygeman menar att de tillfälliga gränskontrollerna ger polisen bättre möjligheter att gripa den terroreftersökte.
– Min förhoppning är att de åtgärder som EU och Sverige nu vidtar är tillräckliga för att vi inte ska behöva vänja oss vid den här situationen, sade inrikesministern.
Regeringen kommer nu lägga fram en rad lagförslag med anledning av det ökade terrorhotet. Bland dem finns ett förslag om kriminalisering av terrorresor, och skärpta regler kring missbruk av pass.
Även Försvarsmakten höjer hotnivån
Efter Säpos höjning av terrorhotnivån höjer också Försvarsmakten sin bedömning av hotnivån till fyra av fem.
– Beslutet togs av chefen för Must under kvällen, säger Försvarsmaktens presschef Philip Simon.
TT: Är beslutet fattat på samma grunder som Säpos?
– Vi går inte in på vad det är som får oss att höja vår egen nivå, säger Philip Simon.
Vilka åtgärder den höjda nivån leder till kommenterar inte Försvarsmakten.
Hemlig lista
Beslutet om att höja terrorhotnivån baserades på underlag från Nationellt centrum för terrorhotbedömning (NCT) där Säpo, Försvarets radioanstalt (FRA) och Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) finns representerade.
Säpo har nu inlett ett direkt samarbete med NOA, Polisens nationella operativa enhet. Vilka åtgärder som nu kommer att vidtas är ännu så länge oklart och i nuläget ska inte allmänheten påverkas av polisens åtgärder.
Polisen tryckte på att man inte behöver vara orolig eller rädd för att leva sitt vanliga liv, men att det kan vara bra att vara lite extra vaksam.
– Det innebär skärpt uppmärksamhet inför saker som sticker ut i den vanliga miljön, på samma sätt som vi i många år haft ögonen öppna för väskor som står utan ägare. Det kan handla om annorlunda beteenden och liknande. Ser man något så hör av dig till polisen, säger Petter Liljeblad vid Polismyndigheten till SVT Nyheter.
– Bete er som vanligt! Visst, man kommer att se fler poliser omkring sig, men det är ju ett tecken på att vi är där.
Fakta
Fakta: Säkerhetspolisens hotnivåskala
1. Inget hot. Inget hot har identifierats.
2. Lågt hot. Sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är låg.
3. Förhöjt hot. Sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är förhöjd.
4. Högt hot. Sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är hög.
5. Mycket högt. Sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är mycket hög.
Källa: sakerhetspolisen.se