Magnus Ranstorp vid Försvarshögskolan i Stockholm. Foto: TT

Ville bygga självmordsbomb i Sverige: ”Det är allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Den nu åtalade 20-åringen ska ha försökt bygga en självmordsbomb i Sverige. Han ska enligt åklagaren också utryckt hur han ”vill dö i Guds namn”. – Det är allvarligt, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

I samband med husrannsakan hos den 20-åriga man som nu misstänks för förberedelse till terroristbrott hittade polisen flera föremål som kan användas för att bygga en självmordsbomb.

Enligt Magnus Ranstorp, som leder forskningen om terrorism vid Försvarshögskolan i Stockholm, är det ovanligt att personer försöker bygga självmordsbomber i Sverige. Men han säger till TT att det här fallet är allvarligt.

Höjt terrorhot i Sverige 2015

– Det är allvarligt eftersom åklagaren verkar hävda att det finns tillräckliga bevis för att den här individen har dels sökt efter material, men också försökt ta sig ner till IS vid två tillfällen, säger Ranstorp till TT.

”Ville göra något i Sverige”

Anhöriga till mannen ska ha uttryckt att 20-åringen ville ta livet av sig i Sverige, berättar åklagaren Ewamari Häggkvist för TT. Hon hoppas att mannens anhöriga ska vittna i kommande rättegång.

– Han ska till dem ha uttryckt att han ville ta livet av sig, att han ville göra någonting i Sverige, och att han skulle vilja dö i Guds namn. Han har själv uttryckt i förhör att han ville bli martyr, säger hon.

Material för bombbygge

Hos den nu terrormisstänkte mannen har polisen bland annat beslagtagit tryckkokare, flaskor med aceton, stålkulor, tändstickor, silvertejp och en mobiltelefon av äldre modell samt en ledslinga med julgransbelysning.

Senast kända fallet där någon ägnade sig åt ett liknande bombbygge i Sverige var Taimour Abdulwahab som sprängde sig själv till döds i Stockholm 2010. Även då användes en tryckkokare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höjt terrorhot i Sverige 2015

Mer i ämnet