När terrorhotnivån höjdes från en trea till en fyra i somras hänvisade Säpo till koranbränningarna och den omfattande LVU-kampanjen.
Sedan dess har Hamas terrordåd och Israels efterföljande krig i Gaza tillkommit.
– Oron i Mellanöstern påverkar och polariserar ytterligare i hela omvärlden och även i Sverige. Det bidrar till en högre grad av osäkerhet och en högre grad av aktivitet i de våldsbejakande extremistmiljöerna, säger Fredrik Hallström, tf operativ chef på Säkerhetspolisen (Säpo).
Trots läget bedöms det just nu inte aktuellt att höja terrorhotnivån till en femma, enligt Säpo. Hallströms förklaring är att hotnivåerna inte är statiska utan kan röra sig både upp och ner inom ramen för en fyra.
Uppmanar till attentat
Hallström konstaterar att Israel-Palestina-konflikten skapar extremt starka motsättningar. Hamas storskaliga terrorattentat den 7 oktober gav den våldsbejakande islamistiska miljön globalt en känsla av luft under vingarna, säger han.
– Den är väldigt speciell. Antingen är man för eller emot, och om du inte tycker nåt är det inte heller bra.
Är det personer i Sverige som reagerar och uppmanar till våld?
– Ja den våldsbejakande islamistiska miljön har reagerat. Det är ett ändrat tonläge och en fråga som i allra högsta grad berör.
Hot mot julhandeln?
Samtidigt pågår julhandeln för fullt, men hur hotet mot butiker, köpcentrum och julmarknader ser ut är enligt Säpo svårbedömt.
– De kristna högtiderna och julhandeln förekommer som en del bland flera andra potentiella målval eller tillvägagångssätt i propagandan, och så har det sett ut länge, säger Hallström