Militär och polis patrullernar i Storbritanniens huvudstad London. Arkivbild. Foto: Tim Ireland/AP/TT

Säpo: Ingen ändring av terrorhotbedömningen

Uppdaterad
Publicerad

Bland annat Storbritannien och Frankrike tar till säkerhetsåtgärder efter att IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi dog. I Sverige sker ingen ändring av terrorhotbedömningen, enligt Säkerhetspolisen.

Oron för att IS ska genomföra hämndaktioner efter att ledaren al-Baghdadi dödats innebär inte att terrorhotbedömningen i Sverige ändras.

– Den påverkas inte i nuläget av enskilda händelser som denna utan ligger kvar på förhöjd nivå, säger Säkerhetspolisens pressekreterare Gabriel Wernstedt.

IS-ledare död

”Förhöjd nivå” är nummer tre på den femgradiga skalan. Där har terrorhotnivån legat i snart tio år, förutom några månader under 2015 och 2016 då den höjdes till ”hög”, den näst högsta nivån.

– Det sker en sammanvägning av underrättelseinformation som vi fortlöpande samlar på oss och händelser som inträffar i vår omvärld. Tillsammans utgör de ett viktigt underlag som kontinuerligt analyseras och avgör terrorhotbedömningen.

Säkerhetspolisens pressekreterare Gabriel Wernstedt säger att terrorhotbedömningen i Sverige inte ändras efter att IS-ledaren al-Baghdadi har dödats. Foto: Henrik Montgomery/TT, Pressbild Säkerhetspolisen

Frågan hanteras av Nationellt centrum för terrorhotbedömning (NCT), en permanent arbetsgrupp där det ingår personal från Säkerhetspolisen, Försvarets radioanstalt (FRA) samt Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must). Därefter fattas beslut om terrorhotnivån av säkerhetspolischefen. Polismyndigheten ansvarar för tryggheten på gator och torg.

Beredskapen höjs i fler länder

I Storbritannien ökar man övervakningen av högprioriterade IS-misstänkta, enligt källor till Sky News. Frankrikes inrikesminister Christophe Castaner uppmanade under söndagen franska polisen att vara mer vaksam för att förhindra eventuella hämndattacker från IS, skriver Reuters.

I Filippinerna meddelade försvarsmakten (AFP) på måndagen att statliga trupper fortsättningsvis ska ha hög beredskap för att ”hindra möjliga försök för att fortsätta utvecklingen”, skriver GMA News.

– Vi förväntar oss att hans död kommer att påverka terroristernas ledarskap i olika delar av världen negativt, säger Brigadier General Edgard Arevalo, talesperson för AFP.

Michael Krona vid Malmö universitet har forskat på terrorsekten säger att vi på sikt absolut kan vänta oss fler attacker från IS.

– Man ska komma ihåg att det sker kontinuerliga attacker i Irak och Syrien hela tiden, varje dag. Däremot upp mot Europa, där tror jag IS fortfarande behöver ett antal månader på sig för att bygga upp den infrastruktur med celler och sådant för att kunna genomföra attacker liknande Paris, säger Krona.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IS-ledare död

Mer i ämnet