Brand i Berlin och Robert Limmergård generalsekreterare Säkerhets- och försvarsföretagen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Robert Limmergård, generalsekreterare Säkerhets- och försvarsföretagen om hur hoten mot deras verksamheter ökat. Foto: SVT/Christoph Soeder

Säpo: Ökad risk för ryskt sabotage på svensk mark

Uppdaterad
Publicerad

Risken har ökat för ryska sabotageattacker på svensk mark, uppger Säkerhetspolisen. Mest utsatta är anläggningar för tillverkning av militära vapen – och branschorganisationen Försvarsföretagen uppger att det skett flera intrångsförsök på senare tid.

Mystiska bränder i vapenfabriker, attentatsplaner mot en vd i vapenbranschen, och inbrottsförsök vid känsliga anläggningar.

Det är några exempel på händelser som inträffat runt om i Europa under de senaste månaderna – och i samtliga fall pekas Ryssland ut.

Kriget i Ukraina

Kopplas till Ukrainastöd

Nu varnar Säkerhetspolisen i Sverige för att risken ökat också här för liknande attacker, vilket myndigheten ”nyligen informerats om”.

– Vi har från Säkerhetspolisens sida under en period sett indikationer på en ökad rysk riskbenägenhet och det gäller då den säkerhetshotande verksamheten. Det här är brett, allting från påverkansoperationer till även sabotage, som riktar sig mot västvärlden och därmed mot Sverige, säger Karl Melin, presschef på Säkerhetspolisen.

Risken för ryskt sabotage är enligt Säpo kopplad till Sveriges relativt omfattande stöd till Ukraina, och mest utsatt anses verksamheter kopplade till det militära stödet vara, såsom vapenfabriker och militära anläggningar.

– Vi har från Säkerhetspolisens sida lyft främmande makts olovliga underrättelseverksamhet under många år, men det är nu som vi ser den här skillnaden och eventuellt en tendens till ett ökat ryskt risktagande. Det är en förändring vi tar på största allvar och som vi agerar utifrån för att möta det hotet.

Från branschorganisationen Säkerhets- och försvarsföretagens sida uppger man att flera medlemsföretag redan nu känt av hotbilden, bland annat genom drönarflygningar och intrångsförsök.

– Dels har det varit incidenter där man har försökt ta sig in på företagens anläggningar fysiskt men vi har även sett drönare som försökt att dokumentera verksamheten och även transporterna till och från de här anläggningarna, säger generalsekreteraren Robert Limmergård.

”Vill skada Sverige”

Nu har Försvarsföretagen skickat in en skrivelse till regeringen där man efterlyser möjligheter att agera mot drönare men även mer resurser till myndigheterna som ska kunna öka informationsdelning till företagen.

– Det här handlar om aktörer som vill skada Sverige och vårt stöd till Ukraina. Det spelar ingen roll om det är myndigheter eller företag utan man attackerar den svagaste länken. Vi märker en ökad aktiv hotbild och vi märker att Ryssland och även Kina och Iran har sänkt tröskeln för sitt agerande, säger generalsekreteraren Robert Limmergård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet