Säpo gör också kopplingar mellan de starka protesterna mot koranbränningarna och desinformationskampanjerna kring svensk socialtjänst. Sammantaget bedömer man att det kan driva på hotet från personer inom den våldsbejakande islamistiska miljön.
I nuläget kommer dock terrorhotnivån ligga kvar på nivå tre, vilket innebär ett förhöjt hot.
–Det är en allvarlig situation som vi befinner oss i. Vi har en trea på en femgradig skala och det är inom ramen för ett förhöjt hot och det innebär att en händelse kan inträffa, säger Susanna Trehörning, biträdande chef för kontraterror och författningsskydd Säpo i SVT:s Morgonstudion på onsdagen.
Fler koranbränningar kan höja hotnivån
Säkerhetspolisen har en löpande dialog med bland annat trossamfunden i Sverige för att se hur bilden av Sverige ser ut i vissa grupper. Och den hårdnade tonen i vissa länder påverkar säkerhetsläget.
– Det finns inflytelserika personer som nu skickar ut väldigt tydliga narrativ kring Sverige och också uppmaningar om att man ska hämnas. Det här påverkar hotet i väldigt hög utsträckning när dessa narrativ börjar handla om våld och terror, säger Susanna Trehörning, biträdande chef för kontraterror och författningsskydd hos Säkerhetspolisen.
I dagsläget finns flera ansökningar om att inom kort bränna koraner utanför olika ambassader i Sverige. På tisdagen uppgav en av de som ansökt att han ångrat sig. Terrorforskaren Hans Brun tror att fler koranbränningar kan bidra till att höja terrohotnivån.
– Det kan mycket väl leda till att man höjer terrorhotnivån från en trea till en fyra. Vi pratar inte om killgissningar utan myndigheterna har ett strukturerat sätt att analysera och bedöma hotnivån och om de bedömer att de ska höja så höjer de, säger han.