Sara Hedman är i början av 2017 gravid med sitt andra barn i vecka 36 när hon under natten plötsligt börjar känna minskade fosterrörelser och upptäcker att magen ändrat form.
Hon ringer till Nyköpings lasarett på morgonen och får komma in till förlossningen. Där får hon vänta i över en timme.
– Klockan 08.42 känner jag min dotters sista spark, säger hon.
Till sist görs ett ultraljud och dödsfall konstateras. Sedan tar det ungefär fem timmar från dess att diagnosen moderkaksavlossning fastställs tills ett akut kejsarsnitt genomförs.
Ska inte behöva vänta
Sara Hedman anmäler händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, som i sitt beslut menar att hon fått vänta för länge och att det funnits risk att hennes tillstånd försämrats. Men myndigheten ger inte sjukhuset någon allvarlig kritik, då man bedömer att åtgärderna som vidtogs var rimliga.
Enligt Marja Tuuna Johansson, verksamhetschef för kvinnokliniken på Nyköpings lasarett, görs en medicinsk bedömning vid kejsarsnitt. Då tar man hänsyn till mammans och barnets hälsa. Bedömer ansvarig läkare att kejsarsnitt ska göras omedelbart ska patienten inte behöva vänta alls.
Önskar mer personal
Men det finns fall där man bedömer att ett kejsarsnitt kan vänta en stund, så att man kan omorganisera i pågående planering på operationsavdelningen.
Trots att det är brist på barnmorskor har verksamheten lyckats rekrytera flera i år. Men både verksamhetschefen och Sara Hedman önskar att politikerna ska tillsätta mer medel så att mer personal kan anställas i framtiden.
– Det behövs mer pengar för att vården ska bli så bra som den skulle kunna bli. För kompetensen och viljan finns, säger Sara Hedman.
Hör mer av Sara Hedmans historia i klippet ovan.