• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

SAS-flygplan parkerade på Arlanda under pilotstrejken 2016. Foto: Johan Nilsson /TT

SAS varslar om lockout på Arlanda

Uppdaterad
Publicerad

Flygbolaget SAS varslar om lockout på Arlanda. Det är ett svar på en eventuell pilotstrejk och skulle innebära att anställda stängs ute från arbetet.

– Det är en administrativ sak som alltid sker, att man spegellockoutar. Det är en del av den administrativa processen som alltid sker vid strejkvarsel, säger flygbolagets kommunikationsdirektör Karin Nyman.

Piloterna hos SAS har varslat om strejk från och med den 29 juni eftersom parterna inte kunnat komma överens om ett nytt kollektivavtal. Svensk pilotförening lämnade in sitt strejkvarsel till Medlingsinstitutet för cirka två veckor sedan.

Att SAS nu hotar med lockout framgår av ett brev från bolaget till medlarna, rapporterar NRK. Syftet med en lockout uppges vara att få piloterna att undvika strejk.

45 000 resenärer per dygn kan påverkas

Blir strejken verklighet kan det komma att påverka uppemot 250 avgångar och 45 000 resenärer per dygn.

– Medlingen pågår. Vi har inget nytt att säga om det. Men vi hoppas så klart på att kunderna inte ska drabbas av detta och att inte pilotföreningarna går ut i konflikt, säger Karin Nyman.

SAS befinner sig sedan pandemin i en ekonomisk knipa, och nyligen presenterade bolaget delårssiffror som visade på fortsatt kraftig ekonomisk förlust.

Flygbolaget är verksamt i Sverige, Norge och Danmark och i alla tre länder har förhandlingar om nya kollektivavtal strandat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.