SAS-piloter varslar om strejk

Uppdaterad
Publicerad

Piloterna hos flygbolaget SAS ha varslat om strejk från och med den 29 juni, efter att förhandlingarna med bolaget strandat.

Från SAS håll reagerar man starkt på strejkhotet.

– Det visar på en chockerande brist på förståelse, säger bolagets presschef Karin Nyman.

Piloternas krav rör bland annat antällningstrygghet och löner. Båda parter är eniga om att pilotkostnaderna ska minska, men flygbolaget vill gå längre än facket.

En av konfliktlinjerna handlar om vilka som ska omfattas av kollektivavtalet. Enligt facket har SAS försökt kringgå avtalet genom att starta ”brevlådeföretag” – och därigenom har bolaget bland annat undvikit att återanställa piloter som förlorat jobbet under pandemin.

”Har tagit stort ansvar”

SAS befinner sig i en ekonomiskt kris. Den senaste kvartalsrapporten visar att förlusten blev 1,6 miljarder. Facket har redan gått med på försämringar av den anledningen, framhåller Martin Lindgren, ordförande i SAS-sektionen på Svensk pilotförening.

– Men vi kan inte ta alldeles för mycket ansvar för enskilda företags ekonomiska utveckling. Det vilar på företagsledningen, säger han.

– Vi har tagit stort ansvar och lagt ett förslag som ger SAS väldigt mycket av det man har begärt. Men vi har också begärt att våra medlemmar ska få behålla jobben och det har SAS-ledningen inte velat garantera oss, säger Martin Lindgren.

Enligt Lindgren kan strejken komma att påverka uppemot 250 avgångar och 45 000 resenärer om dagen.

”Fullständigt orimligt”

SAS uttrycker, genom sin presschef Karin Nyman, stark kritik mot fackets agerande.

– Vi tycker att det visar på en chockerande brist på förståelse för den situation som SAS befinner sig i.

Hon vill inte kommentera detaljer rörande förhandlingar. Hon menar att alla måste bidra till SAS besparingsplan.

– Att i stället varsla om konflikt är fullständigt orimligt.

Att SAS försökt runda kollektivavtal med brevlådeföretag tillbakavisar hon.

– Vi har kollektivavtal med alla våra medarbetare. Det är en förvrängning som inte har någon grund i verkligheten.

Varsel i hela Skandinavien

Förhandlingarna har pågått sedan november och strejkvarslet rör cirka 900 i Sverige, Norge och Danmark.

SAS ekonomiska bekymmer har pågått i flera år. Bolaget har äskat pengar från ägarna och sjösatt besparingsplanen ”SAS Forward”. I tisdags meddelade näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) att staten inte kommer att pumpa in mer pengar i SAS och att statens ägande i bolaget ska minska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.