Det oroliga omvärldsläget och den höga inflationen präglar regeringens vårbudget som i dag presenterades.
Sammanlagt innehåller budgeten åtgärder för 31,4 miljarder kronor, tillsammans med de extra ändringsbudgetar som riksdagen har beslutat om och riksdagens utskottsinitiativ om stöd till Ukraina uppgår åtgärderna till 35,4 miljarder kronor.
– Rysslands invasion av Ukraina har lett till högre priser, en stor osäkerhet och en lägre handel. Det gör att den globala BNP-tillväxten bedöms bli lägre och vi räknar med en något lägre tillväxt i Sverige samtidigt som inflationen blir högre, säger finansminister Mikael Damberg på en pressträff där budgeten presenteras.
Stärker samhällets motståndskraft
En av nyheterna när budgeten presenterades var en förstärkning med 800 miljoner kronor till det civila försvaret.
– Så stärker vi samhällets motståndskraft i händelse av kris och krig inför framtiden, men också här och nu, säger Damberg.
Pengarna ska bland annat läggas på att stärka kommunernas och regionernas civila försvar men ska även gå till att skydda befolkningen.
Regeringen föreslår att 91 miljoner kronor läggs på att rusta upp skyddsrum och vill satsa 25 miljoner på SOS Alarm så att de kan hantera ett ökat inflöde av larmsamtal. Utöver detta ska säkerhetspolisen stärkas med 20 miljoner kronor som ska gå till myndighetens operativa arbete och beredskap.
Utöver kostnader för det civila försvaret vill regeringen satsa en halv miljard på att öka antalet vårdplatser. Inrikesminister Mikael Damberg säger att pandemin visat vårdens sårbarhet och att man nu måste göra förstärkningar.
Ökat antal vårdplatser
Pengarna ska enligt Damberg gå till att anställa fler sjuksköterskor, förbättra arbetsmiljön inom vården och öka antalet vårdplatser inklusive platser inom intensivvården.
– En utökad kapacitet i det löpande arbetet stärker motståndskraften i såväl kris som i fred, säger finansministern.
Regeringen vill även skjuta till 1,2 miljarder kronor för att möjliggöra en fjärde dos covid-19-vaccin. Utöver detta tillkommer kostnader på 5,8 miljarder för att hantera ökade kostnader för höga sjuklönekostnader.
En av de mer omdebatterade frågorna i budgeten rör garantitillägget där omkring en halv miljon pensionärer ska få 1 000 kronor mer i månaden som börjar betalas ut i augusti.
Tillägget grundar sig på regeringens uppgörelse med Vänsterpartiet och Miljöpartiet, men oppositionen är kritisk till hur tillägget för pensionärer har utformats.
Se en bit av tisdagens pressträff med Mikael Damberg i klippet ovan.