Det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien har varit en het potatis sedan den så kallade saudiaffären för två och ett halvt år sedan. Då avslöjade Ekot att Sverige planerade att hjälpa Saudiarabien att bygga en vapenfabrik. I vår ska avtalet förhandlas om. Därför menar nu flera miljöpartister att man helt borde bryta samarbetet med diktaturen.
– Det var ett misstag att över huvudtaget ingå det här avtalet från början. Det ska sägas upp. Det är vår glasklara linje, säger Valter Mutt i en debatt i Agenda.
Innan Miljöpartiet hamnade i regeringsställning var budskapet tydligt. Sverige skulle säga upp samarbetet med Saudiarabien. Men den 30 januari i år öppnade Miljöpartiets språkrör Åsa Romson för att omförhandla avtalet när det går ut i vår. I söndagens Agenda medverkade Romson i en debatt om vargjakten, men på frågan om hon vill att vapenavtalet ska sägas upp vägrade hon att svara ja eller nej.
– Regeringen kommer att återkomma i frågan, sade hon.
”Säger inte upp det i förtid”
Valter Mutt är en av de miljöpartister som kritisk till partiledningen. Han menar att det är mycket enkelt att säga upp avtalet i vår.
– Vi säger inte upp det i förtid. Det är inte för inte som det här avtalet innehåller en uppsägningsklausul, säger Mutt
P.M. Nilsson, politisk redaktör på Dagens Industri, menar i en debatt om frågan i Agenda tvärt om att ett militärt samarbete med Saudiarabien är bra.
– Att säga upp det här avtalet skulle vara en väldigt stark markering. Det skulle få skadliga konsekvenser för synen på Sverige som handelsnation. Därför kommer Sverige inte att säga upp det. Situationen i Saudiarabien har inte förändrats sedan 2005 när vi slöt det här avtalet, säger P.M. Nilsson.
– Omvärldens folkrörelser och demokratier måste kunna lita på Sverige. Men om despoter inte kan lita på Sverige så tycker jag faktiskt att det är ganska bra, säger Valter Mutt.
”Sverige har handelsrelationer med diktaturer”
Saudiarabien är en benhård religiös diktatur, där makten utgår från kungen. Saudiarabien är mycket konservativt och kvinnors rättigheter är starkt begränsade. Bland annat får kvinnor inte köra bil. Landet har nyligen fått stark kritik från omvärlden efter att bloggaren Raif Badawi fängslats och dömts till 950 piskrapp.
– Sverige har handelsrelationer med diktaturer. Det ingår i vår policy och vår självbild. På tisdag kommer palestiniernas president på besök. Det är inte en representat för en demokrati och vi har relationer med Kina och Iran. Handel innebär möjligheter till kontakt, säger P.M. Nilsson.
– Vi är helt eniga om att vi ska ha handel. Jag tycker att vi ska handel också med Saudiarabien, gärna med miljöteknologi och kursböcker i mänskliga rättigheter. Men nu är detta inte vilken handel som helst. Det är ett militärt samarbetsavtal. Det är det som är så otäckt. Det ger den här repressiva regimen instrument att förtrycka sitt folk, säger Valter Mutt.
Har sammanfallande säkerhetsintressen
P.M. Nilsson menar att Sverige och Saudiarabien har sammanfallande säkerhetsintressen.
– Utanför den saudiska kusten går en av Sveriges absolut viktigaste handelsleder. Vi är där nere sedan tio år tillbaka. Just nu har vi 70 man på plats för att bekämpa piratverksamhet. Vi kommer att använda saudiska hamnar även denna gång och vi är beroende av att Saudiarabien har koll på sina havs- och landytor, säger Nilsson.