• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

SCB: S och M har ökat efter valet

Uppdaterad
Publicerad

Stödet för Socialdemokraterna och Moderaterna har ökat efter valet. Kristdemokraterna skulle dock hamna under fyraprocentsspärren om det vore val i dag. Det visar SCB:s stora partisympatiundersökning som publiceras i dag.

De två största partierna, Socialdemokraterna och Moderaterna ökar mest. SCB:s partisympatiundersökning, som görs två gånger om året, visar att ett riksdagsval skulle ge Socialdemokraterna 32,2 procent, en ökning med 1,2 procentenheter jämfört med riksdagsvalet i september. Moderaterna har ökat 0,9 procentenheter och får 24,2 procent.

Stödet för de två politiska blocken är mycket jämnt. Regeringen (S och MP) får 39,4 procent och Alliansen får 39,2 procent. Den sammanvägda ökningen för regeringen är statistiskt säkerställd men inte sammanräkningen för Allianspartierna.

KD under spärren

Kristdemokraterna backar 0,9 procentenheter och skulle med sina totalt 3,7 procent av rösterna missa riksdagsspärren.

Sverigedemokraterna backar 0,5 procentenheter i undersökningen och landar på 12,4 procent. Stödet för Vänsterpartiet är dock helt oförändrat jämfört med valet och partiet har parkerat på 5,7 procent.

Undersökningen kommer inför en intensiv vecka i inrikespolitiken. På onsdag är det budgetomröstning och Sverigedemokraterna har aviserat att de i morgon kommer att avslöja hur de kommer att ställa sig till regeringens budget. Skulle Sverigedemokraterna rösta med Alliansens budget istället för regeringens finns risk för nyval.

Stilla opinion

Statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors påpekar för TT att det inte hänt så mycket i opinionen sedan valet.

– Den viktigaste frågan för alla partier är om man klarar av ett extraval eller inte? De flesta partier kommer nog till ståndpunkten att det är väldigt riskabelt. Man kan hamna på samma resultat, eller riskera att förlora. Den här opinionsundersökningen bekräftar den bilden.

Talar det för att SD inte fäller budgeten?

– Det finns mycket som talar för att inte SD fäller budgeten. Om de fäller den, är det ändå inte säkert att det blir ett extraval. Det kan leda till förhandlingar som leder till ett mer blocköverskridande samarbete och då står SD utan inflytande – då är de mindre vågmästare än i dag. De vill nog vårda valresultatet och se till att de andra inte sluter sig samman alldeles för mycket, säger Hinnfors.

Om mätningen

SCB:s stora opinionsmätning, PSU görs två gånger om året, på uppdrag av riksdagen.

Under perioden 29 oktober-25 november har 9.031 personer i Sverige tillfrågats i Partisympatiundersökningen, PSU, om sina partisympatier och hur de skulle rösta om det vore riksdagsval någon av de närmaste dagarna. Efter bortfall blev det totala antalet intervjuade personer 5.072. Frågan som ställdes var: Vilket parti skulle du rösta på om det vore riksdagsval någon av de närmaste dagarna?

Stödet för partierna  (förändringen inom parantes):

S: 32,2 procent (+1,2) Statistiskt säkerställd förändring.

MP: 7,2 procent (+0,3)

V: 5,7 procent (oförändrat)

C: 6,0 procent (-0,1)

FP: 5,3 procent (-0,1)

M: 24,2 procent (+0,9) Statistiskt säkerställd förändring.

KD: 3,7 procent (-0,9) Statistiskt säkerställd förändring.

SD: 12,4 procent (-0,5)

Källa: SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.