Foto: SVT

Schlyter: ”Det råder repressiv kultur inom MP-toppen”

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagsledamoten Carl Schlyter (MP) menar att det faktum att han och partikollegan Valter Mutt (MP) i dag tvingas lämna sina uppdrag i partiet innebär en vändning i annars demokratiska MP:s tradition.

– Man ser en rädsla av att regeringsduglighet bara är tystnad och lydnad. För mig är regeringsdulighet att kunna sprida sina visioner, och att försvara varje kompromiss. Miljöpartiet behövs mer än någonsin samtidigt tystar man idédiskussionen, säger Carl Schlyter.

– Vi har alltid förespråkat att vi ska stå för bra ideal, att vi ska visa människor hopp om vägen framåt till en bättre framtid. Nu säger man: ”Nej, det finns inte lojalitet med partiprogrammet, med partikongressen, med valmanifestet. Det finns en lojalitet som ska vara 100-procentig med vad regeringen beslutar och med vad riksdagsgruppen beslutar. Andra lojaliteter får inte räknas”.

MP-krisen

– Inte ens när man är lojal i 99 procent av fallen så räknas det, säger han.

”Farligt att inte kan se framåt”

Han menar att repression är farligt också för politiken generellt.

– Ett regeringssamarbete bygger på inte bara på de beslut man fattar i dag. Vill man bygga en grund för en bättre framtid, då måste man både kunna argumentera för förändringar som ligger bortom vad regeringen mäktar med i dag och försvara det regeringen gör.

Han ser inga problem i att gå emot partiledningen i viktiga frågor, utan betonar att partiets ståndpunkt i politiken inte bara bestäms av riksdagsgruppen utan också av kongressen.

 – Kongressen säger att vi ska bekämpa kolgruveförsäljning på bästa sätt. Om jag upptäcker att vi kommunicerar att det inte går att stoppa den här affären utan riksdagsbeslut, och att det är fel, då går jag ut och säger det.

Fortsätter den politiska kampen

Hur väl har du fått förklarat för dig att anledningen till att då får lämna ditt uppdrag handlar om att du inte röstat i linje med partiledningen?

– Det har överhuvudtaget inte kopplats till det upp drag jag har, eller hade... att vara ordförande i EU-nämnden. Det är inte där kritiken har varit.

Vad kommer du att göra nu?

– Jag kommer nu att åka land och rike runt och förespråka alla de fantastiska idéerna vi har, och att inför nästa val bygga upp en tro på att vi kan förändra Sverige och få ordning på våra arbetsformer – så att det blir mindre toppstyrt och mer demokratiskt, precis i linje med vad vi bildade partiet för: att människor ska kunna växa i en organisation, inte tryckas ner och bli röstboskap, säger Carl Schlyter och tillägger att han kommer fortsätta att vara aktiv som riksdagsledamot och arbeta för att arbeta för en grön politik.

– Men den repressiva kulturen i riksdagsgruppen är tydligen inte det bästa sättet att förutspråka de värderingarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MP-krisen

Mer i ämnet