Framgången för Sverigedemokraterna i opinionen fortsätter. I juni 2014 låg partiet på 8,3 procent, nu får de 20 procent. Inte sedan flyktinghösten 2015 har Sverigedemokraterna legat så här högt i en Novusmätning.
GRAFIK: Så skulle vi rösta om det var val i dag
– En stor grupp röstar på Sverigedemokraterna för att de inte ser att det finns något annat möjligt parti. Tilltron till de så kallade etablerade partierna har sjunkit kraftigt, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus.
Sverigedemokraterna befäster därmed positionen som andra största parti och avståndet till Moderaterna är nu drygt fyra procentenheter. Lika mycket som SD ökar, tappar Moderaterna.
ANALYS: ”En rysare för Socialdemokraterna”
Störst bland arbetare
Och för första gången i Novus mätningar är Sverigedemokraterna största parti bland arbetare.
– Vi har drivit frågor som ligger vanliga människor väldigt varmt om hjärtat och de problem som vi har lyft tror jag också framför allt har känts av inom arbetarklassen, säger Mattias Karlsson (SD), gruppledare i riksdagen.
Enligt SVT Nyheters inrikespolitiske kommentator Mats Knutson är mätningen en rysarmätning för Socialdemokraterna.
”Det är traditionellt en stark väljargrupp för Socialdemokraterna, men där man alltså nu passerats av Sverigedemokraterna”, skriver Mats Knutson.
Enligt Torbjörn Sjöström förenas Sverigedemokraternas väljare i en bristande tro på framtiden.
– Där finns det en skillnad mellan SD:s väljare och övriga, framtidstron är lägre. Sedan är det också en oro och en misstro med samhället och etablissemanget, säger han.
LÄS MER: SVT/Novus: M fortsätter backa – SD näst största partiet
LO: Det är ett misslyckande
Men fortfarande är Socialdemokraterna största parti bland LO-medlemmar där 39 procent sympatiserar med S och 30,2 procent med SD.
LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson ser det som ett misslyckande att SD har ett så starkt stöd bland arbetare.
– Det här går inte att skylla på andra. Men misslyckandet finns i hela västvärlden. Den politik som bedrivits de senaste 30 åren och som ensidigt gått ut på att gynna de allra rikaste med stora skattesänkningar har gjort att klyftorna vuxit till enorma proportioner. Det får vi nu i baknacken när människor söker alternativen i de här extrema ytterlighetspartierna, säger han och fortsätter:
– De första som vågar göra något på riktigt åt det här kommer att vinna väljarnas förtroende, men där är vi ännu inte.
LÄS MER: Ras för Moderaterna i SVT/Novus partisympatimätning
Fortsatt trögt bland kvinnor
Sverigedemokraterna är också största parti bland män med 27,6 procent. Men bland kvinnor går det fortsatt trögare, bara 12,5 procent av kvinnorna skulle lägga sin röst på SD.
– Vi har gått fram bland kvinnor, men vi har inte ökat lika kraftigt som bland män. Det tror jag beror på att vi inte har drivit rätt frågor på rätt sätt. Det arbetar vi nu väldigt hårt med, inte minst nu med vårt fokus på vård- och omsorgsfrågor så hoppas vi kunna attrahera fler kvinnor, säger Mattias Karlsson (SD).
Även i den här mätningen är de rödgröna partierna större än allianspartierna; 40,2 procent mot 37,5 procent.
Den enda säkerställda förändringen är raset för Feministiskt initiativ som får 1,3 procent. Samtidigt ökar Vänsterpartiet för fjärde månaden i rad och landar på 8,4 procent.
– Vänsterpartiet har varit ganska synliga i debatten på senare tid, det har inte Feministiskt initiativ varit, det tror jag är den enkla förklaringen, säger Torbjörn Sjöström.
Fakta
Fakta: SVT/Novus Väljarbarometer
M 15,9 (-0,7)
L 5,8 (+0,2)
C 12,5 (-0,8)
KD 3,3 (+0,2)
S 27,3 (+/-0)
V 8,4 (+0,8)
MP 4,5 (+0,2)
SD 20,0 (+0,7)
FI 1,3 (-0,7)
Annat 1,0 (+0,1)
M+L+C+KD 37,5 (-1,1)
S+V+MP 40,2 (+1,0)
Fakta: Stödet bland arbetare
M 14,4
L 3,3
C 9,2
KD 4,0
S 24,0
V 9,3
MP 4,6
SD 29,6
Fotnot: Det är de tillfrågade själva som får uppge vilken typ av sysselsättning de har med svarsalternativen studerande, arbetare, tjänsteman, egen företagare, arbetslös, pensionär eller annat
Fakta: Så gjordes undersökningen
- Novus har för den här mätningen intervjuat 3.004 slumpmässigt utvalda personer bland alla svenskar som är röstberättigade.
- Intervjuerna gjordes per telefon under tiden 5 till 25 juni 2017.
- Andelen osäkra väljare är 7,1 procent.
- Den enda statistiskt säkerställda förändringen är nedgången för Feministiskt initiativ.