Mats Knutson, kommentator Foto: SVT

”FP lär anklagas för att fiska i grumliga vatten”

Uppdaterad
Publicerad

I valet 2002 gjorde Folkpartiet succé efter förslaget om hårdare krav på invandrare. Den gången tillhörde Erik Ullenhag en av de främsta de interna kritikerna mot dåvarande partiledaren Lars Leijonborgs utspel i valrörelsen.

När Folkpartiet nu försöker göra om tricket och åter lanserar en skärpt integrationspolitik är Erik Ullenhag en av huvudpersonen bakom förslagen.

Lars Leijonborgs partiledarskap hängde i en skör tråd inför valet 2002. Han var uträknad av de flesta bedömare och Folkpartiet förutspåddes att göra ett dåligt val, baserat på opinionsmätningarna på försommaren. Men i samband med sommartalet på Gränsö lanserade Leijonborg förslaget om att invandrare skulle genomgå språktest för att bli svenska medborgare. Förslaget skapade en intensiv valdebatt, men på valdagen stod Folkpartiet som vinnare och Lars Leijonborg kallades ”Leijonkungen”.

Gav väljarna ny bild

Hela förklaringen till Folkpartiets framgång 2002 var naturligtvis inte språktestet. Moderaterna gjorde ett uselt val och partiledaren Bo Lundgren stötte bort väljare, som istället röstade på Folkpartiet. Men språktestet var ett viktigt förslag i den nya bild partiet gav väljarna. Ändå var den interna debatten i Folkpartiet omfattande. Både Birgitta Ohlsson, idag EU-minister, och Erik Ullenhag, integrationsminister, tillhörde då de främsta kritikerna mot Lars Leijonborg.

I dag är det framför allt Erik Ullenhag som vid sidan om partiledaren Jan Björklund försvarar och driver Folkpartiets förslag om en skärpt inetgartionspolitik. Bland annat handlar det om just krav på svenska för medborgarskap, men också om att det så kallade etableringsstödet dras in om den enskilde tackar nej till jobb. För den som uppbär försörjningsstöd, dvs socialbidrag, ska kravet vara en motprestation i form av arbete för kommunen. Reglerna för föräldrapenning skärps samtidigt så att färre dagar utgår för föräldrar där barnen har fötts utomlands.

Känsligt med SD-stöd

Både Centerpartiet och Kristdemokraterna har redan kritiserat Folkpartiets nya integrationspolitiska program, medan Moderaterna har uttalat sig positivt. Mer politiskt känsligt för Folkpartiet är förstås att också Sverigedemokraterna i en kommentar konstaterat att flera av förslagen är bra.

År 2002 anklagades dåvarande folkpartiledaren Lars Leijonborg för att fiska i grumliga vatten. Samma kritik lär riktas mot Folkpartiet i dag. Då klarade Leijonborg av att hantera kritiken i och med att valet 2002 blev en stor framgång för honom.

Nu gör Folkpartiets ledning uppenbart bedömningen att de här förslagen behövs för att vända en nedåtgående trend. Men att upprepa en framgång är svårt och det är inte säkert att Folkpartiet i dag blir vinnare på en bred integrationspolitisk debatt. Det kan också Sverigedemokraterna dra nytta av.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.