SD väcker misstroende mot Johansson

Uppdaterad
Publicerad

Efter konstitutionsutskottets kritik av regeringen väcker Sverigedemokraterna misstroende mot justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) för hur han sköter sitt uppdrag. SD får stöd av M och KD.

– Morgan Johansson har låtit kriminaliteten breda ut sig i vårt land och låtit Sverige bli ett gangsterland, säger Henrik Vinge (SD).

– Vi har kommit till en punkt där den enskilt viktigaste kriminalpolitiska åtgärden är att förtidspensionera Morgan Johansson, säger SD:s gruppledare Henrik Vinge vid frågestunden i riksdagen.

– Det hoppas jag att vi kan göra nästa vecka, säger Vinge och yrkar på att riksdagen, i enlighet med reglerna i Regeringsformen ska pröva förtroendet för Morgan Johansson.

Morgan Johansson är en av de ministrar som är på plats för att svara på frågor från ledamöterna.

– Det jag står för är en fortsatt utbyggnad utav rättsväsendet – polis, åklagare, domstolar. Fortsatta straffskärpningar, nya verktyg till poliser så man kan gripa de kriminella. Det har jag gjort under de här fyra åren och det ser jag fram emot att kunna fortsätta med ytterligare fyra år, säger Morgan Johansson om SD:s krav.

”Inga svar”

Johansson kritiserar SD och högerpartierna för ”högt tonläge” och en förkärlek för personangrepp istället för diskussion om sakfrågor.

– Högern har inga svar på hur man ska minska rekryteringen till de kriminella gängen, säger Morgan Johansson.

När han senare svarade på frågor om misstroendet sade han att han tolkar det som att högerpartierna är stressade över låga opinionssiffror.

Det har varit cirka 30 dödsskjutningar i år. Har du misslyckats? 

– Skjutningarna fortsätter trots att vi har satsat mer på polisen än någon annan regering och trots att vi burar fler än tidigare. Det är mycket viktigt att vi nu bryter nyrekryteringen, och då är det inte alltid de kriminalpolitiska insatserna som behövs, utan skola, socialtjänst och fritidsverksamhet som måste utvecklas. 

En misstroendeförklaring kan bara väckas mot en regering eller enskilt statsråd om minst 35 riksdagsledamöter kräver det. I omröstningen krävs det att en majoritet, minst 175 ledamöter, röstar för misstroendeförklaringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.