En av få motioner som Sverigedemokraternas partistyrelse yrkar bifall till på landsmötet i Karlstad är den av kemisk kastrering. Eller som det egentligen handlar om, en hormonbehandling av sexbrottslingar.
– Förslaget kommer från SD-kvinnor och partistyrelsen har valt att bifalla, det sker mot bakgrund av de studier som gjorts och framför allt refererar man till en studie från Karolinska institutet som visar på goda resultat sett till återfallsrisk, säger Tobias Andersson som sitter i partistyrelsen.
Han fortsätter:
– Sedan har vi sedan tidigare förespråkat förvaringsdom för personer som riskerar att återfalla i brottslighet så det här skulle vara ett ytterligare komplement till befintlig politik.
Studien som det refereras till publicerades förra året och visar att en spruta med ett läkemedel mot prostatacancer minskar risken för att män med pedofil störning får lust att förgripa sig på barn.
”En vårdmöjlighet”
Kemisk kastrering finns enligt Sveriges Radio i dag som ett påtvingat straff i ett tiotal länder i världen. Senast 2017 öppnade KD för att kemisk kastrering skulle kunna utdömas även i Sverige. Enligt Tobias Andersson är det från SD:s håll också tänkt som en hjälp för de som lider av dragningen till barn.
– Jag är övertygad om att det finns personer som lider av en dragning till barn som mår fruktansvärt dåligt av det och frivilligt kunnat ställa upp på den här typen av behandling. Så det handlar inte alltid om en påföljd utan en vårdmöjlighet.
Enligt Christoffer Rahm, ledare för KI-studien, så kan man i förarbetena till lagen av rättspsykiatrisk vård se att det redan i dag inte är uteslutet att använda preparaten. Men det görs inte då många läkare ser det som etiskt tveksamt, menar han.
– Det är min uppfattning att de flesta hänvisar till det. Man vill gärna ha det på frivillig basis annars är det svårt att veta om man är framgångsrik med behandlingen eftersom det bygger på att man har en någorlunda bra dialog med patienten.
På fredagskvällen så röstade Sverigedemokraterna för förslaget om kemisk kastrering.