• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

SD stödjer regeringens upphandlingslag

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens nya upphandlingslag kommer att gå igenom riksdagen. Detta sedan både SD och KD bytt fot och lovat rösta på regeringens lagförslag.

Sverigedemokraterna kommer att rösta ja till regeringens omarbetade förslag om en ny upphandlingslag. Därmed har regeringen stöd från både Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna och kommer få igenom sin upphandlingslag i riksdagen med klar majoritet. Egentligen hade det räckt med enbart stöd från KD, men skulle lagen gått igenom med röstsiffrorna 175 istället för 174.

Oppositionen kritisk

Det var i slutet av november som allianspartierna och Sverigedemokraterna röstade nej till regeringens förslag om en ny upphandlingslag. Lagen innebär att företag som vill vinna en upphandling, måste erbjuda sina anställda lön, arbetstid och semester i nivå med kollektivavtalen. Enligt oppositionen var förslaget för långtgående och missgynnade småföretag.

Sedan dess har civilminister Ardalan Shekarabi (S) förhandlat med allianspartierna och arbetat om förslaget och för ett par veckor sedan meddelade Kristdemokraterna att de tänkte rösta ja.

Stöd från SD ger klar majoritet

Och nu står det klart att även Sverigedemokraterna kommer att trycka på ja-knappen i riksdagens votering den 3 maj.

– Den kritik vi riktade sist om att man kunde ställa mer långtgående krav på svenska företag än på utstationerade företag och den kritik vi hade om att förslaget slog hårt mot småföretag utan kollektivavtal, har man ju rättat till helt och hållet i det nya förslaget. Då är det klart att det får vårt stöd, säger Oscar Sjöstedt (SD), ekonomisk-politisk talesperson.

Mats Knutson: Chicken race att vänta i riksdagen

I regeringens nya förslag undantas mindre upphandlingar vilket innebär att regelverket bara skulle omfatta en tredjedel av alla upphandlingar. Dessutom har regeringen helt strukit formuleringen som gav myndigheter grönt ljus att ställa krav även på tjänstepension och försäkringar i nivå med kollektivavtalen.

– Vi är positiva till ordning och reda inom offentlig upphandling och sammantaget är det här ett bra förslag, säger Oscar Sjöstedt (SD).

Intern kritik

Partiledningen i Sverigedemokraterna fick intern kritik för att man stoppade lagförslaget i november. .

– Jag tror att den interna kritiken nu kommer att tystna helt. Det här är det bästa som går att göra, säger Oscar Sjöstedt (SD).

FAKTA: Regeringens nya förslag

Upphandlande myndigheter ska ställa villkor i nivå med kollektivavtalen när det gäller den så kallade ”hårda kärnan”, det vill säga lön, arbetstid och semester. Möjligheten att även ställa krav på tjänstepension och försäkring har strukits ur lagtexten.

Regelverket ska bara omfatta större upphandlingar som är är värda mer än de så kallade tröskelvärden som finns i EU-direktivet.

Dessa värden  är:

Upphandling av statliga myndigheter: 1,2 miljoner

Upphandling av kommuner och landsting: 1,9 miljoner

Byggentreprenader; 48 miljoner

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.