Foto: TT

Semesterdrogerna riskerar bli missbruk till hösten

Uppdaterad
Publicerad

Cannabisanvändningen hos unga ökar på sommaren. Både polisen och beroendemottagningar varnar för att rökningen kan leda till ett missbruk som gör att många inte klarar vardagen till hösten.

Det är sommar och många unga är lediga. Det gör att cannabisrökningen blir allt vanligare. Många unga gör sin drogdebut på sommaren, enligt Charlotte Skoglund, överläkare på livstilsmottagningen på beroendemottagningen Maria Ungdom i Stockholm. Och drogen är lätt att få tag på.

– Många av mina patienter berättar att det finns en ökad tillgång och att chansen att testa och risken att återfalla är större på sommaren, säger Charlotte Skoglund.

Störst problem i storstäder

20 procent av alla unga mellan 16-29 år har testat cannabis någon gång i livet och 7,8 procent det senaste året. Överlag använder unga allt mindre droger – men cannabis ökar i storstadsregionerna. Och det är stor skillnad på storstäder och glesbygd. I svenska storstäder har 4,5 procent testat cannabis det senaste året jämfört med kommuner i glesbefolkad region, där siffran ligger på 1,4 procent, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten.

Stockholm ligger i topp där 3,3 procent testade cannabis under det senaste året. I Malmö- och Göteborgsregionerna låg siffran på 2,7 procent. Lägst antal cannabisanvändare finns i Gävleborg där siffran låg på 0,9 procent.

Cannabisrökningen riskerar att leda till ett ordentligt missbruk som gör att många unga inte klarar av vardagen till hösten, varnar även polisen.

– Ja, risken är att man går från ett ”pröva-på-beteende” till att fastna i ett beroende som grundats till hösten. Då kan man bli beroende antingen fysiskt eller psykiskt, säger Lennart Karlsson, kriminalkommissarie på narkotikapolisen i Stockholm.  

Avslappnad attityd kan leda till beroende

Även på Maria Ungdom ser man att det är till hösten som problemen uppstår.

– Det är då de här problemen blir synliga. Om man har rökt mycket under sommaren kan det bli svårt att sköta sina studier eller sitt jobb och det är ofta då som man kommer till oss, när man inser att det har blivit ett problem, säger Charlotte Skoglund.

Attityden till cannabis har blivit alltmer avslappnad bland unga, menar Skoglund. Men både polisen och beroendemottagningen varnar för att den kan leda in till tyngre droger.

– När det gäller alla tunga missbrukare har de allra flesta börjat med cannabis, säger Lennart Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.