Sena drinkar kan stoppas av regeringen, enligt källor till TT. Foto: TT Nyhetsbyrå

Sena drinkar på krogen stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill stoppa alkoholförsäljning på krogen sent på kvällen för att ytterligare bromsa spridningen av coronaviruset.

Det är något som införts i flera andra länder och som skulle kunna ha effekt för att stoppa smittspridningen, särskilt bland yngre. Risken finns dock att det bara blir fler hemmafester i stället. Men en sådan åtgärd kräver sannolikt ändringar i lagstiftningen. Och då behövs ett riksdagsbeslut.

Begränsad verktygslåda

Flera länder i Europa tar åter tuffa tag för att stoppa den eskalerande smittspridningen. I Sverige har strategin framförallt varit att få människor att på frivillig väg följa Folkhälsomyndighetens allmänna råd och regeringens uppmaningar.

Coronapandemin

Men nu höjs röster för att det är dags för skärpta och tvingande åtgärder även i Sverige. Men verktygslådan är begränsad, åtminstone vad gäller skarpa förbud.

– Det finns ingen generell rätt för regeringen att vidta speciella åtgärder i kriser, säger Henrik Wenander, professor i offentlig rätt vid Lunds universitet.

– Men inskränkningen måste alltid stå i proportion till det man vill uppnå, och åtgärderna måste faktiskt leda till de effekter man vill nå.

Ingen nedstängning

Någon nedstängning likt andra länder kan inte genomföras här med nuvarande lagstiftning. Att exempelvis införa utegångsförbud, som flera europeiska länder har gjort, är inte möjligt. Samma sak om regeringen skulle vilja förbjuda inrikesresor.

Orsaken är att medborgarnas rörelsefrihet är skyddad i grundlagen. Den är möjlig att begränsa om riksdagen stiftar en särskild lag. Det tar dock tid.

Att stänga alla restauranger, barer och kaféer, som görs på flera håll i Europa, är inte heller möjligt med nuvarande lagar. Det krävs i så fall lagändringar.

Regeringen har hittills genomfört några tvingande åtgärder. Publik och deltagare vid till exempel demonstrationer, kultur- och idrottsevenemang har begränsats. Det har gjorts med stöd av ordningslagen.

I våras ändrades skollagen så att regeringen kan stänga grundskolor och gymnasieskolor. Den stängning av gymnasieskolor som gjordes var dock på frivillig väg på rekommendation från regeringen och Folkhälsomyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet