Under ett år gör polisen ungefär 1,3 miljoner ingripanden. Polisen har tillåtelse att använda skjutvapen om de själva eller andra utsätts för hot eller svårare våld som kan orsaka allvarlig skada.
I första hand ska situationen försöka lösas genom kommunikation. Därefter grepptekniker, handfängsel eller lättare vapen som pepparspray och batong.
När skjutvapen används görs det oftast för att hota, vilket sker vid omkring 200 tillfällen per år. Verkanseld riktat mot en person utförs cirka 15 gånger per år.
Dödlig utgång
I snitt har en person om året avlidit då polisen skjutit verkanseld. Statistiken över dödsfallen börjar år 1990 och hittills är sex personer det högsta antalet.
– Det är jättesvårt att uttala sig om vad det beror på. Det är till viss del en slump att det är fler i år. Tittar man år för år så är det vanskligt att jämföra eftersom det hoppar så mycket, säger Martin Lundin, kommissarie vid polisens nationella operativa avdelning, Noa.
Ökat senaste årtiondet
Däremot kan man jämföra statistiken mer övergripande mellan årtiondena. Då ser man att antalet avlidna till följd av verkanseld under 2010-talet redan är uppe i 20, medan antalet under 1990- och 2000-talet var 7 respektive 9.
– För att komma fram till varför det är såhär får man titta på omständigheter runt om, som till exempel befolkningsökningen, att det finns fler poliser som gör fler ingripanden och andra faktorer som att våld mot tjänsteman ökat under 2000-talet, säger Martin Lundin.
”Sista utvägen”
I de situationer verkanseld avlossas har polisen ofta hamnat i en trängd situation där vapen av olika slag förekommer. Inte sällan mår personerna psykiskt dåligt och/eller är påverkade av alkohol eller droger, berättar Martin Lundin vidare.
– Det är oerhört tragiskt när det slutar på det viset. Både för de som drabbas men också poliserna som tvingats att använda dödligt våld. Som polis drar man sig oerhört från att använda skjutvapen. Det är verkligen den sista utvägen, säger Martin Lundin.