Advokat.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör försvarsadvokat Therese Tidesten: ”Min klient förnekar brott”. Foto: SVT

Chef på Sida häktas misstänkt för grovt mutbrott och grovt bedrägeri

Uppdaterad
Publicerad

Den chef på Sida som greps i tisdags misstänkt för grovt mutbrott och grovt bedrägeri har häktats.

– Misstanken är att det är biståndspengar som försvunnit, säger statsåklagare Thomas Forsberg som uppger att brottet kan handla om tiotals miljoner kronor.

Brotten ska ha begåtts under nästan tre års tid, från februari 2021 till slutet av 2023.

– Blir man inte upptäckt kan man hålla på hur länge som helst, säger Thomas Forsberg vid Riksenheten mot korruption

Den misstänkta brottsligheten har skett både i ett afrikanskt land och i Stockholm, enligt häktningsframställan. Det afrikanska landet tog 2023 emot närmare en miljard kronor i bistånd från Sverige.

Förundersökningen inleddes efter att Sida påbörjat en internutredning och polisanmält händelserna.

Kallades till Sverige – greps på hotell

Sidachefen greps på tisdagsmorgonen på ett hotell i Stockholm. Enligt åklagaren hade Sida kallat honom till Sverige för att han skulle ”få ta del av arbetsrättsligt beslut”.

– Han kunde gripas ganska odramatiskt, säger Thomas Forsberg.

Vid 16:30-tiden på fredagen beslöt Stockholms tingsrätt att häkta mannen. Han är även misstänkt för grov trolöshet mot huvudman.

Den misstänktes försvarsadvokat Therese Tidesten säger att hennes klient bestrider åklagarens misstankar.

– Min klient förnekar samtliga anklagelser.

Misstänks ha använt sig av ”kickbacks”

Enligt Thomas Forsberg rör misstankarna om mutbrott så kallade kickbacks. Kickbacks är vanligtvis en muta som betalas som en provision till en tjänsteman för att vinna ett anbudsförfarande. Provisionen är ofta förhandlad i förväg och bestäms i procent av avtalets värde.

– I och med att bistånden rör sig om många, många miljoner och kickbacksen är procentandelar så blir det ganska många miljoner., säger Thomas Forsberg.

-

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Fallet beskrivs som unikt bland insatta”, säger Johan Ripås, Afrikakorrespondent. Foto: TT, SVT

Fakta: Sida och korruption

  • Sedan 2016 har antalet misstänkta korruptionsärenden inom Sida ökat kraftigt. Sidas senaste korruptionsraport från 2022 visar att antalet fall det året var drygt 300. De flesta fallen sker i Afrika som också är den region som tar emot den största delen av svenskt bistånd.
  • I två tredjedelar av fallen kunde Sida bekräfta korruptionsmisstankarna. Den vanligaste åtgärden är återkrav på utbetalningarna. Under 2022 krävde Sida tillbaka 45 miljoner kronor från Sidas samarbetsorganisationer. Misstankar om mutbrott är relativt ovanligt.
  • Korruptionsmisstankarna under 2022 gällde totalt 170 olika biståndsprojekt. Totalt hade Sida samma år 1900 biståndsprojekt. Enligt sida är andelen projekt som misstänks för korruption ”låg” med tanke på ”hur omfattande korruptionen är” i många av de länder Sida verkar.
  • Enligt Sida beror ökningen av korruptionsmisstankarna på ”en ökad medvetenhet om vikten att agera och rapportera vid misstankar om olika typer av oegentligheter”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.