Det ska du tänka på innan husaffären – hör expertens tips i videospelaren. Foto: TT

Budgivningarna på bostäder ökar i långsammare takt

Publicerad

Budhetsen på bostäder har varit extrem under året med rekordmånga anmälningar om lockpriser. Men nu tycks kurvan plana ut. Nya siffror från Hemnet visar att gapet mellan utgångspris och slutpris de senaste två månaderna har legat näst intill still. Samtidigt har fritidshusen för första gången blivit den bostadsform där priserna drar iväg mest.

För ett år sedan trodde experterna på kraftigt fallande bopriser. Men de hade fel. Under året som gått har marknaden i stället haft en aldrig tidigare skådad prisutveckling i Sverige.

Den årliga uppgången för villor har legat på närmare 20 procent. Och för både större bostadsrätter och fritidshus har uppgången varit markant där budkrig har varit mer regel än undantag, vilket bland annat har resulterat i rekordmånga anmälningar om lockpriser.

Men nu tycks budhetsen börja plana ut.

Siffror från Hemnet visar att den så kallade budpremien, skillnaden mellan utgångspris och slutpris som används som ett mått på efterfrågan i förhållande till utbudet, inte ökar i samma takt som tidigare under året.

Under både april och maj månad låg den tämligen oförändrad på cirka åtta respektive elva procent i riket för bostadsrätter och villor. I Stockholms län minskade till och med budpremien med en procentenhet för villor och ökade ytterst lite för bostadsrätter. Samma utveckling syns även i Göteborg och Malmö.

– Det har mattats av lite under den sista månaden. Men det är fortfarande en uppgång som har pågått ganska kraftigt under 2021, säger Erik Holmberg, analytiker på Hemnet.

Fritidshus i topp

Det mesta kan förklaras av pandemineffekten där faktorer som hemarbete, reserestriktioner och ökat sparande har gett bränsle åt marknaden.

Det har också resulterat i en omkastning i efterfrågan där fritidshus nu för första gången har högre budpremie än både villor och bostadsrätter.

– Det vi har sett i och med pandemin det sista året är att det helt har kastats om. Den högsta ökningen nu är för fritidshus, de går upp mest från utgångspris till slutpris, säger Erik Holmberg.

”Handlar inte om en utflyttning”

Men någon flykt från storstäderna handlar det inte om, enligt Erik Holmberg.

Även om intresset för att bo utanför stadskärnorna har stigit under året har prisökningarna varit fortsatt stora för lägenheter i de centrala delarna, och då främst för större bostäder.

– Vi ser fortsatt att lägenheter i de centrala delarna går väldigt bra prismässigt så det handlar inte om en utflyttning som sådan. Prisutvecklingen där är också gynnsam och har varit positiv under pandemiåret.

Så har budpremien förändrats

Sverige

Villor

Mars: 10,34%

April: 11,49%

Maj: 11,79%

Lägenheter

Mars: 7,77%

April: 8,11%

Maj: 8,25%

Fritidshus

Mars: 15,41%

April: 19,73%

Maj: 16,64%

Stockholms län

Villor

Mars: 10,93%

April: 11,11%

Maj: 10,06%

Lägenheter

Mars: 10,25%

April: 10,37%

Maj: 10,91%

Storgöteborg

Villor

Mars: 8,93%

April: 10,08%

Maj: 10,42%

Lägenheter

Mars: 6,94%

April: 7,72%

Maj: 7,59%

Stormalmö

Villor

Mars: 12,76%

April: 11,89%

Maj: 10,33%

Lägenheter

Mars: 6,67%

April: 7,08%

Maj: 6,85%

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.