Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tog nog ett år innan jag kände stark anknytning”, säger Siri Carpelan som ångrar att hon blev igångsatt när hon födde sitt första barn. Foto: Åsa Wendel

Siri ångrar att förlossningen blev igångsatt: ”Ett brinnande inferno”

Uppdaterad
Publicerad

Siri Carpelan fick förlossningen med sitt första barn igångsatt.

– Det var som ett brinnande inferno, det var allt på en gång och jag fattade ingenting och trodde att jag skulle dö, säger hon.

Det tog två år innan Siri Carpelan kände att hon var sig själv igen efter förlossningen, och hon tror att det beror på att förlossningsupplevelsen blev så traumatisk. Hon upplevde att det inte fanns något alternativ till igångsättning, och att sjukvården inte gav någon information om fördelar och nackdelar. 

Siri Carpelan tror att hennes psykiska ohälsa som nybliven mamma påverkade anknytningen till dottern, och hade valt att vänta och se om det gick att föda spontant om hon kunde göra om graviditeten.

Hör Siri berätta om förlossningen och anknytningen till dottern i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.