”Jag kan inte heller garantera eller utesluta att det kommer hända hos oss igen”, säger Jan-Erik Josefsson, planeringsdirektör och ställföreträdande generaldirektör statens institutionsstyrelse. Till vänster en arkivbild från ett av SIS ungdomshem. Foto: Marcus Ericsson/TT/Pressbild/SIS

SIS om sexuella övergreppen på ungdomshem: ”Det är fullständigt oacceptabelt”

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen åtalades en man, anställd vid ett statligt ungdomshem, för flera fall av sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. Det är ett av flera liknande fall på ungdomshemmen.

– Det här beteendet är fullständigt oacceptabelt och ingenting som myndigheten någonsin kan acceptera, säger Jan-Eric Josefsson, planeringsdirektör och ställföreträdande generaldirektör för Statens institutionsstyrelse, till SVT Nyheter.

Sveriges Radio avslöjade under måndagen att flera unga, som tvångsvårdats vid statliga ungdomshem, har utnyttjats sexuellt av anställda på hemmen. En man i 50-årsåldern, som är anställd på ett av hemmen, har åtalats.

”Ingen nyhet för oss”

Nu uttalar sig Jan-Eric Josefsson, planeringsdirektör och ställföreträdande generaldirektör på Statens institutionsstyrelse (SIS), om fallen.

– Det är ingen nyhet för oss att de här misstankarna finns. Det är faktiskt så att det är vi som har gjort åtalsanmälan via vår personalansvarsnämnd. Det gjorde vi förra sommaren kort efter att vi hade fått de här uppgifterna någorlunda bekräftade.

Hur kan det här hända?

– Vi bygger väldigt mycket relationer med våra ungdomar. Det är det vi använder som en bas för att försöka påverka och göra de ändringar i livet som vi tycker är nödvändiga. Det där är en svår balansgång för enstaka individer.

Enligt Josefsson görs noggranna kontroller i alla tänkbara register innan personer anställs till ungdomshemmen. Men det ser inte ut att räcka, konstaterar han.

– Även en person med blankt registerutdrag kan ju uppenbarligen komma att misstänkas för den här typen av aktiviteter.

Kan hända igen

Han vill nu se nya rutiner för att minska risken för att det här ska kunna ske igen.

– Vi måste naturligtvis bygga rutiner i samband med till exempel introduktion för nyanställd personal men även på den lokala arbetsplatsen att det finns en kultur där det okej att ta upp frågor kolleger emellan.

Tror du vi kommer att få läsa om flera sådana här fall?

– Ja, om inte hos oss så inom andra verksamheter som arbetar med mänskliga relationer så tror jag tyvärr att det är så här. Och jag kan inte heller garantera eller utesluta att det kommer hända hos oss igen heller.

Just hos er sitter personer som redan är i en väldigt utsatt situation. Ska de behöva utstå det här?

– Självklart inte, det är fullständigt oacceptabelt. Det är naturligtvis ingenting som myndigheten kan acceptera på något sätt. Men vad jag säger är att det är svårt att ställa ut några garantier för att det här aldrig kommer upprepas igen hos oss eller någon annan som arbetar med den här typen av problem. Det tror jag är nästintill omöjligt att ställa ut den typen av garantier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.