–Ni har de här problemen ”deal with it!” Foto: SVT

Sjöbergs krav på Friidrottsförbundet efter misstänkta våldtäkten: ”Deal with it”

Uppdaterad
Publicerad

Patrik Sjöberg är starkt kritisk mot friidrottsförbundets agerande efter Moa Hjelmers vittnesmål under kampanjen #timeout. Friidrottsstjärnan berättade att hon blivit våldtagen av en annan aktiv friidrottare.

– Ni står helt handfallna och har ingen aning om hur man tar tag i sådana här saker, säger Sjöberg i Morgonstudion.

Höjdhopparen Patrik Sjöberg utsattes själv för sexuella övergrepp när han var ung och aktiv. I dag föreläser han om problemen och hur man ska hantera dem. Sprintern Moa Hjelmers vittnesmål under kampanjen #timeout igår är inget som förvånar honom.

– Jag är chockad och tycker det är fruktansvärt, men idrotten har definitivt inte varit förskonad. Det händer väl tyvärr väldigt mycket saker inom idrotten som inte är okej.

Friidrotts-EM

Att händelsen utspelade sig efter Finnkampen kom inte heller som en överraskning. Patrik Sjöberg har själv erfarenhet av efterfesterna som avslutar säsongen. Han menar att då dricker personer som inte är vana vid alkolhol.

– Jag har sett saker som man inte ser en normal lördagskväll. Jag har sett andra bli indragna i rum de inte velat vara i. Jag har sett folk vandalisera, misshandel och personer bli upplockade av ambulans för att de har halsat en 75:a på fem minuter, säger Patrik Sjöberg.

Kritisk mot friidrottsförbundet

Patrik Sjöberg riktar skarp kritik mot Friidrottsförbundets agerande efter Moa Hjelmers avslöjande i går. I Morgonstudion säger han till generalsekreterare Stefan Olsson att han inte tycker att de gör tillräckligt.

– Man säger att man har handlingsplaner men när något sånt här händer står ni helt handfallna. Friidrottsförbundet har sagt att man inte har de här problemen. Nu har ni det, säger Patrik Sjöberg.

Stefan Olsson berättar att de har tagit kontakt med Moa Hjelmer och Riksidrottsförbundet för att diskutera hur man ska gå vidare. Dock har man inte kontaktat idrottaren som Moa Hjelmer säger våldtog henne, eftersom hon själv inte velat namnge honom.

– Vår rekommendation till Moa, som vi defintivt överväger, är att göra en polisanmälan, säger Stefan Olsson.

Tycker förbundet ska agera mot mannen

Trots att Moa Hjelmer inte velat berätta vem det är tycker Patrik Sjöberg att Friidrottsförbundet ska agera mot mannen och göra en egen utredning.

– Jag fick ju reda på vem mannen var efter en halvtimme. Vad gör han i dag? Jobbar han med friidrott på något sätt?

Stefan Olsson säger att de vill ta reda på vem han är och att de kommer att tillsätta en extern utredning.

– Vi vill försöka att ta reda på vad som har hänt och om det finns ett mönster inom svensk friidrott.

Måste börja prata om det

Patrik Sjöberg är säker på att problemet med sexuella övergrepp och trakasserier inte är isolerat till friidrotten. Tvärtom tror han att problemet finns inom alla idrotter men att det ofta ses genom fingrarna och inte tas på allvar.

- Vi måste jobba mer preventivt med övergrepp. Vi måste börja prata om det redan i ung ålder. Vad är ett sexuellt övergrepp? Många vet inte ens vad det är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-EM

Mer i ämnet